Дјецу заштитити од високих температура, имају већи ризик од топлотног удара

18.07.2023. 17:27
0
ИЗВОР: Танјуг

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" и УНИЦЕФ издали су упутство за родитеље како да заштите дјецу у условима високих спољашњих температура, посебно када су у питању млађа дјеца код којих још није стабилизована терморегулација и постоји повећан ризик од топлотног удара.

У "Родитељском водичу за јако топло лето" који је израђен уз подршку Министарства здравља Србије препоручује се да новорођенчад, одојчад и старију дјецу треба изводити напоље у раним јутарњим и касним поподневним сатима, а не савјетује се излазак напоље у најтоплијем дијелу дана, од 10 до 17 часова.

Приликом изласка из куће, додају, дијете обући у комотне комаде одјеће од природних материјала (памук, лан) и обавезно му ставити памучну капу или шешир, а увек понијети флашицу са водом и често понудити дијете да попије макар гутљај-два (умјесто воде може и блага лимунада).

- Топлотни удар могу да најаве неспечифични симптоми, који подсјећају на вирусну инфекцију. Прије него што се појаве симптоми топлотног удара, дјеца често показују блаже знаке топлотне исцрпљеност, попут главобоље, мучнине, вртоглавице, зујања у ушима. Главни симптом топлотног удара је пораст тјелесне температуре због брзог и прекомјерног загријевања тијела, тако да за свега пола сата температура може да порасте на преко 40 степени. Симптоми топлотног удара могу имати и фаталне посљедице - упозорава се водичу.

Када је ријеч о симптомима, они могу бити специфични за узраст дјетета те се наводи да код дјеце до пет година треба обратити пажњу уколико се појави интензивна узнемиреност и гласан плач након којих слиједи умор и поспаност, изостанак знојења упркос великој врућини, одбијање уноса течности, као и појава конвулзија - грчева у стомаку и мишићима.

Такође, треба обратити пажњу уколико дијете повраћа, има убрзано дисање, убрзан пулс, јако високу тјелесну температуру, као и губитак свијести.

Увлачење меког дијела на глави новорођенчета/одојчета, врелина коже руку и ногу на додир и црвенило коже лица такође могу бити симптоми топлотног удара код дјеце млађе од пет година, а треба обратити пажњу и уколико по премјештању новорођенчета/одојчета у хлад екстремитети нагло постају хладни и настаје дрхтавица.

Када је ријеч о дјеци старијој од пет година, треба обратити посебну пажњу у случају да је кожа сува и топла и да се дијете не зноји, као и на појаву јаке главобоље, те дијете нејасно говори, убрзано дише, има убрзан пулс, несвјестицу и губитак свијести.

Такође, као симптом топлотног удара могу се јавити и дијареја, грчеви у тијелу, висока телесна температура (до 40 и више степени), затим зујање у ушима, збуњеност (дијете делује конфузно) као и осип по кожи.

 У случају топлотног удара код дјеце свих узраста, како се наводи у Водичу, неопходно је одмах позвати љекара/хитну помоћ ако постоји и сумња на топлотни удар,  а до указивања стручне помоћи, дијете одмах склонити у хладовину или извести из прегријане просторије, аутомобила или другог превозног средства.

Ако је могуће, дијете смјестити у адекватно климатизовану или замрачену и добро провјетрену просторију.

- Раскомотити дијете - скинути му сву сувишну одјећу, одмах му понудити течност – најбоље воду, уколико стање то дозвољава. Дијете умити или истуширати млаком водом, а уколико вода није доступна, изложити га струјању ваздуха (нпр. расхлађивање вентилатором). На главу ставити комадиће леда умотане у платно или хладне облоге - наводи се у препорукама.

Наглашавају да је чак и неколико недјеља након опоравка од топлотног удара дијете осјетљиво на високе температуре, па се савјетује боравак у расхлађеним просторијама као и смањена физичка активност.

Посебно упозоравају да дјецу никако не треба остављати у аутомобилу и другим возилима на сунцу, чак ни неколико минута.

Температура тијела дјетета расте три до пет пута брже него код одраслих, а у возилу температура ваздуха може да за само 10 минута порасте за чак 20 степени те када дијете током врелих љетњих дана остане у возилу, његова тјелесна температура брзо расте па је могућ и фаталан исход у року од неколико минута.

 - Никада не остављајте дијете у возилу без надзора, чак и ако су прозори дјелимично отворени или мотор ради, а клима уређај укључен. Нека вам постане навика да провјерите цијело возило, напријед и позади, прије закључавања врата и одласка. Чувајте кључеве аутомобила ван домашаја дјетета и научите дјецу да возило није игралиште, а увијек закључавајте врата и пртљажник свог аутомобила, током цијеле године, како дјеца не би могла да уђу у возило без надзора. Ако видите дијете само у закључаном аутомобилу, одмах га извуците, позовите хитну помоћ и расхладите - наводи се у водичу.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    4h 46m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 42m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    22h 27m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    19h 26m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    20h 38m
    0