Дјевојчица (3) која је боловала од леукемије преминула од компликација изазваних корона вирусом

22.08.2020. 10:53
0
ИЗВОР: Srpska.info

Дјевојчица стара три године из Врања, која је боловала од од акутне лимфобластне леукемије, преминула је 15. августа у Клиничком центру у Нишу услед компликација изазваним корона вирусом.

Дјевојчица је преминула упркос свим напорима мултидисциплинарног тима љекара да јој спасу живот, сазнаје Блиц.

Проф. др Анђелка Славковић, помоћник генералног директора КЦ Ниш за Дечје клинике и директорка Клинике за дјечју хирургију и ортопедију, каже да је дјевојчица била на кућном лијечењу, а да је у КЦ Ниш примљена 11. августа, када је тестовима потврђено да је ковид позитивна.

– Дјевојчица је примљена са температуром. Сваки пацијент који дође у КЦ Ниш пролази прво кроз систем тријаже, обавезно се ураде сви тестови, па се онда улази у причу о лијечењу. Тестови су показали да има корону. Она је била на кућном лијечењу и корону је добила ван бонице. Након пријема, у почетку је била на кисеоничној потпори јер је у старту њено стање било тешко. Онда се стање погоршало и стављена је на респиратор. У њеном лијечењу примењене су све могуће терапијске могућности и за леукемију и за корону, све што је тренутно важеће у свету и што се примењује, све је укључено и примењено. Љекари су учинили све што је било могуће да јој помогну – објашњава проф. др Славковић.

Према њеним ријечима, Клинички центар Ниш је чак послао кола и за плазму људи који су прележали корону која има антитијела против короне. Али, нажалост, дјевојчица је преминула 15. августа у један час иза поноћи, прије него што је стигла да прими плазму.

– КЦ Ниш је предузео све могуће мјере да би помогао дјевојчици. У лијечењу дјевојчице су учествовали интензивисти педијатри, анестезолози, онколози… Сви су предузели, све могуће мјере, јер је била у јако лошем општем стању. Корона је сама по себи компликована, нарочито када је на терену имунокомпромитованог организма каква је ситуација код оболелих од лекукемије. Свуда гдје је стање имунокомпромитовано, корона је та која доприноси тежини тог стања. Питање је и да је била нека друга вирусна инфекција као што је грип, како би се то одразило на њено здравствено стање и да ли би се организам изборио – каже проф. др Славковић.

Начелник одјељења дјечје хеметоонкологије проф. др Гордана Костић каже да се дјевојчица лијечила од новембра 2019. године на одељењу хематоонкологије од акутне лимфобластне леукемије високог ризика, али да је ушла у ремисију и стабилну фазу болести прије инфекције ковидом.

– Сада је била већ у трећој фази лијечења, још мало, па да заврши тај болнички дио лијечења. У периоду када се десила та несрећна инфекција, она је била код куће. Ми имамо периоде када пуштамо дјецу кући, када не примају терапију. Она је 5. августа примила један лијек, а онда је 11. августа дошла са знацима инфекције ковида. Вјероватно је инфекција допринијела неповољном крају, а, са друге стране, леукемија је сигурно ослабила имунитет и само лијечење – објашњава проф. др Костић.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила Годишњица бомбардовања Ниша касетним бомбама у коме је погинуло 16 цивила
Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
Нестала двогодишња дјевојчица, траже је стотине људи Нестала двогодишња дјевојчица, траже је стотине људи
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    21h 23m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    21h 3m
    1
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    22h 20m
    0
  • Прослављена слава Храма Светог Василија Острошког у Источној Илиџи (ФОТО)
    23h 34m
    0
  • Одата почаст српским борцима палим на Јасику
    19h 12m
    4