Дјевојчица са Космета носи фотографије српских хероја на Бесмртном пуку у Москви

09.05.2022. 11:48
0
ИЗВОР: rs.sputniknews.com

Фотографије, али и славу тројице српских хероја који су деведесетих година страдали на Космету данас ће улицама Москве пронијети дјевојчица из Ораховца, српске енклаве на Косову и Метохији, Павлина Радовановић.

Ова талентована дјевојчица, која је задобила епитет „косовског чуда“, у Москву је допутовала на позив организатора „Бесмртног пука“ у Русији, гдје ће пјевати пјесме са Косова и Метохије и гдје ће учествовати у шетњи „Бесмртног пука“, акцији која је покренута 2014. године са циљем очувања сјећања на страдале у Другом свјетском рату.

Павлина ће на иницијативу домаћина носити портрете тројице српских хероја – Александра Мицића из Велике Хоче, који је 1998. године, на дан Светог Василија Острошког, убијен у нападу на полицијску патролу у близини села Ратковац код Ораховца, као и Александра Мајмаревића из Ораховца, који је убијен у нападу терористичке ОВК.

Мајмаревић је прва жртва напада на недужан народ, а убијен је снајперским хицем на линији одбране своје улице у Ораховцу бранећи свој кућни праг, своје родитеље, браћу и сестре.

У нападу који је почео на дан када се Православна црква сјећа страдања царске породице Романов, убијено је више Срба, а за злочине почињене тих дана нико није одговарао, иако је већина киднапованих завршила живот мученички у некој од многих масовних гробница широм Косова и Метохије.

Павлина ће у „Бесмртном пуку“ носити и портрет Дејана Вечевића из Велике Хоче, војника у резерви, који је убијен на дан Свете Тројице 1999. године, током агресије НАТО-а.

Вечеревић је са својом јединицом био у Шех махали на Планеји, која је тих дана горјела од даноноћног бомбардовања. У једном од многих налета бомбардера који су немилосрдно сипали тзв. тепих бомбе угасио се и Дејанов живот, заједно са животима још двадесеторице његових сабораца. На његовом гробу у Великој Хочи се и данас вијори српска застава као свједочанство да је Дејан бранио своју земљу, своје село, родитеље, браћу, пријатеље, своју неостварену љубав. Застава се вијори и као сјећање на неправду која је задесила његов народ, али и као опомена да се такво зло нанијето њему и хиљадама невино пострадалим у бомбардовању никада више не понови.

Павлина Радовановић, дјевојчица раскошног талента и гласа, није званична представница Србије на Дану побједе у Москви, али је њен најбољи представник.

Она ће наступити на централној међународној сцени „Бесмртног пука“ у Парку Горког у Москви поводом обељежавања Дана побједе над фашизмом у Другом свјетском рату, а како је Спутњик раније писао, Павлину очекује и још неколико концерата у Руској престоници. Публици неће само представити музичку баштину Косова и Метохије, него ће говорити и о свом родном Ораховцу, о ни мало лаком живота Срба у овом метохијском гету.

Тренутно јој је највећа жеља да прикупи средства за израду фрескописа Цркве Успења Пресвете Богородице у родном Ораховцу и већ је одржала неколико хуманитарних концерата како би тај свој сан остварила.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    14h 27m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    12h 29m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    11h 22m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    11h 27m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    10h 30m
    1