Djevojčica sa Kosmeta nosi fotografije srpskih heroja na Besmrtnom puku u Moskvi

09.05.2022. 11:48
0
IZVOR: rs.sputniknews.com

Fotografije, ali i slavu trojice srpskih heroja koji su devedesetih godina stradali na Kosmetu danas će ulicama Moskve pronijeti djevojčica iz Orahovca, srpske enklave na Kosovu i Metohiji, Pavlina Radovanović.

Ova talentovana djevojčica, koja je zadobila epitet „kosovskog čuda“, u Moskvu je doputovala na poziv organizatora „Besmrtnog puka“ u Rusiji, gdje će pjevati pjesme sa Kosova i Metohije i gdje će učestvovati u šetnji „Besmrtnog puka“, akciji koja je pokrenuta 2014. godine sa ciljem očuvanja sjećanja na stradale u Drugom svjetskom ratu.

Pavlina će na inicijativu domaćina nositi portrete trojice srpskih heroja – Aleksandra Micića iz Velike Hoče, koji je 1998. godine, na dan Svetog Vasilija Ostroškog, ubijen u napadu na policijsku patrolu u blizini sela Ratkovac kod Orahovca, kao i Aleksandra Majmarevića iz Orahovca, koji je ubijen u napadu terorističke OVK.

Majmarević je prva žrtva napada na nedužan narod, a ubijen je snajperskim hicem na liniji odbrane svoje ulice u Orahovcu braneći svoj kućni prag, svoje roditelje, braću i sestre.

U napadu koji je počeo na dan kada se Pravoslavna crkva sjeća stradanja carske porodice Romanov, ubijeno je više Srba, a za zločine počinjene tih dana niko nije odgovarao, iako je većina kidnapovanih završila život mučenički u nekoj od mnogih masovnih grobnica širom Kosova i Metohije.

Pavlina će u „Besmrtnom puku“ nositi i portret Dejana Večevića iz Velike Hoče, vojnika u rezervi, koji je ubijen na dan Svete Trojice 1999. godine, tokom agresije NATO-a.

Večerević je sa svojom jedinicom bio u Šeh mahali na Planeji, koja je tih dana gorjela od danonoćnog bombardovanja. U jednom od mnogih naleta bombardera koji su nemilosrdno sipali tzv. tepih bombe ugasio se i Dejanov život, zajedno sa životima još dvadesetorice njegovih saboraca. Na njegovom grobu u Velikoj Hoči se i danas vijori srpska zastava kao svjedočanstvo da je Dejan branio svoju zemlju, svoje selo, roditelje, braću, prijatelje, svoju neostvarenu ljubav. Zastava se vijori i kao sjećanje na nepravdu koja je zadesila njegov narod, ali i kao opomena da se takvo zlo nanijeto njemu i hiljadama nevino postradalim u bombardovanju nikada više ne ponovi.

Pavlina Radovanović, djevojčica raskošnog talenta i glasa, nije zvanična predstavnica Srbije na Danu pobjede u Moskvi, ali je njen najbolji predstavnik.

Ona će nastupiti na centralnoj međunarodnoj sceni „Besmrtnog puka“ u Parku Gorkog u Moskvi povodom obelježavanja Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, a kako je Sputnjik ranije pisao, Pavlinu očekuje i još nekoliko koncerata u Ruskoj prestonici. Publici neće samo predstaviti muzičku baštinu Kosova i Metohije, nego će govoriti i o svom rodnom Orahovcu, o ni malo lakom života Srba u ovom metohijskom getu.

Trenutno joj je najveća želja da prikupi sredstva za izradu freskopisa Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u rodnom Orahovcu i već je održala nekoliko humanitarnih koncerata kako bi taj svoj san ostvarila.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Sergej Stupar u Moskvi počeo sa terapijom Sergej Stupar u Moskvi počeo sa terapijom
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    14h 54m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    16h 45m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    16h 32m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    7h 58m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    10h 40m
    0