Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града"

28.01.2023. 13:17
8
ИЗВОР: srna.rs

Политичко Сарајево настоји да од непобитне чињенице да је Сарајево етнички чист град направи модел друштва у којем би се Србима одређивало шта и гдје могу, а шта не могу да показују, што је пут који води у суноврат и оно мало заједништва које по Дејтону постоји у БиХ, рекао је Срни протојереј-ставрофор Дарко Ђого.

Ђого, професор на Богословском факултету "Свети Василије Острошки" у Фочи, истакао је да декларација о осуди подизања три прста у Кантону Сарајево има своју комичну и трагичну страну.

- Комична страна те декларације огледа се у апсолутној апсурдности таквог чина. Да ли ће сада кошарка бити забрањена у Кантону Сарајево? Да ли било који спорт у коме се са три уздигнута прста сигнализује резултат или прекршај? Како је уопште могуће да некоме пада на памет нешто тако апсурдно и бесмислено? Што би рекао Његош - ту људско запире познање - упитао је Ђого.

Међутим, указао је он, иста одлука има и своју тамну и трагичну страну.

- Њоме се шаље порука о томе да је процес етничког чишћења - окончан, па се простор, како су нас недавно, након инцидента на Илиџи убјеђивали, `отвореног града` мора коначно затворити за сваки облик симболичког и стварног присуства Срба у граду који је без српске културе и присуства - сјенка историјског Сарајева - појаснио је Ђого.

Према његовим ријечима, статистичка је непобитна чињеница да је Сарајево етнички чист град.

- Али, сада ту чињеницу политичко Сарајево настоји на претвори у модел читавог друштва такозване `БиХ` у којој би се Србима одређивали шта и гдје могу, а шта не могу да показују. То је пут који води у суноврат чак и ово мало заједништва што га по сили Дејтона имамо - оцијенио је Ђого.

Скупштина Кантона Сарајево једногласно је јуче усвојила декларацију којом се осуђује дизања три прста испред заједничких институција, а коју је предложио Клуб СДА.

Коментари 8
 • Generic placeholder image
  Mitrić Lj. 29.01.2023. 11:45
  Uz svo poštovanje,šta Vi znate o Sarajevu!Niko nikom vjeru ne zabranjuje,a nije potrebno ići u crkvu i slušati sveštena lica,nekad su nedostojni vjere!Puno smo praštali i praštamo,i vjera nalaže!Uvijek ćemo se sa muslimana poljubiti dva ili četiri puta,ali oni sa nama nikada, to dovoljno govori o dozi primitivizma, to!Gdje vam je Bogoslovija u Sarajevu,hajde budite dio Sarajeva,izmakli ste se u Foču
 • Generic placeholder image
  Кики 28.01.2023. 22:10
  Острашћена будалетина, недостојан мантије.
 • Generic placeholder image
  Анонимно 28.01.2023. 19:45
  Moj profesore man' se politike. Nije to za tebe.
 • Generic placeholder image
  UA 28.01.2023. 19:31
  Mozda im je trebao podici srednji prst pa budu svi zadovoljni.
 • Generic placeholder image
  Соко 28.01.2023. 19:25
  Господине Ђого, држи се цркве и православља, све друго је политика...
 • Generic placeholder image
  Pitam iz dosade 28.01.2023. 18:34
  Gospodin Djogo je profesor politickih nauka ili neke druge drustvene nauke?
  S vjerom u Boga profesore , imamo mi politicare koji ce da nas brane od ovozemaljskih nemani a Vi se drzite predavanju nasim mladim pastirima koji ce nas uvesti u carstvo nebesko.
 • Generic placeholder image
  Mladen 28.01.2023. 15:32
  Уважени професоре, на страну фрустрације Сарајева (увјек је био и остаће “велика махала” , никада град и културни центар), па ви и свештенство треба да се борите и нашем народу искорјените дизање три раширена прста што је противно хришчанској догми и суштини вјеровања.
  Тај накарадни знак је први увео ко други него изрод Вук Драшковић , комуњарско копиле да направи штету Србима.
  Учите народ да су три састављена уздигнута прста десне руке симбол Православних Хришчана а ове из махале - њих ће већ њихова злоба према свему што је Српско још више уназадити.
 • Generic placeholder image
  Gradjanin 28.01.2023. 15:06
  Ne znam cemu polemika sto je neki debil i kriminalac digao raširena 3 prsta. Raširena 3 prsta je ustaški znak koji simbolizuje protjerivanje Srba i Jevreja u 2.svj.ratu, odnosno govori trećinu pobij, trećinu pokatolici, a trećinu protjeraj. A to sto nepismeni Nesic diže 3 prsta znaci samo običnoj sarajevskoj neobrazovanoj mahali.
Повезане вијести
Српска богатија за 19 беба Српска богатија за 19 беба
Владика Теодосије: Срби свједоче да могу постојати у тешком времену Владика Теодосије: Срби свједоче да могу постојати у тешком времену
Заковане цијене тешко падају Заковане цијене тешко падају
Најчитаније
 • Операција ''Лукавац 93'' - Трново, Бјелашница и Игман
  9h 25m
  4
 • Идентификован нападач на дијете и мајку због натписа "делије север"
  22h 20m
  12
 • Сјећање на некадашњи Дан младости – 25. мај (ВИДЕО)
  9h 27m
  2
 • Сукоб навијача у центру Сарајева
  22h 24m
  3
 • Мајка избола кћерку кад су дошли социјални радници
  5h 49m
  0