Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada"

28.01.2023. 13:17
8
IZVOR: srna.rs

Političko Sarajevo nastoji da od nepobitne činjenice da je Sarajevo etnički čist grad napravi model društva u kojem bi se Srbima određivalo šta i gdje mogu, a šta ne mogu da pokazuju, što je put koji vodi u sunovrat i ono malo zajedništva koje po Dejtonu postoji u BiH, rekao je Srni protojerej-stavrofor Darko Đogo.

Đogo, profesor na Bogoslovskom fakultetu "Sveti Vasilije Ostroški" u Foči, istakao je da deklaracija o osudi podizanja tri prsta u Kantonu Sarajevo ima svoju komičnu i tragičnu stranu.

- Komična strana te deklaracije ogleda se u apsolutnoj apsurdnosti takvog čina. Da li će sada košarka biti zabranjena u Kantonu Sarajevo? Da li bilo koji sport u kome se sa tri uzdignuta prsta signalizuje rezultat ili prekršaj? Kako je uopšte moguće da nekome pada na pamet nešto tako apsurdno i besmisleno? Što bi rekao Njegoš - tu ljudsko zapire poznanje - upitao je Đogo.

Međutim, ukazao je on, ista odluka ima i svoju tamnu i tragičnu stranu.

- Njome se šalje poruka o tome da je proces etničkog čišćenja - okončan, pa se prostor, kako su nas nedavno, nakon incidenta na Ilidži ubjeđivali, `otvorenog grada` mora konačno zatvoriti za svaki oblik simboličkog i stvarnog prisustva Srba u gradu koji je bez srpske kulture i prisustva - sjenka istorijskog Sarajeva - pojasnio je Đogo.

Prema njegovim riječima, statistička je nepobitna činjenica da je Sarajevo etnički čist grad.

- Ali, sada tu činjenicu političko Sarajevo nastoji na pretvori u model čitavog društva takozvane `BiH` u kojoj bi se Srbima određivali šta i gdje mogu, a šta ne mogu da pokazuju. To je put koji vodi u sunovrat čak i ovo malo zajedništva što ga po sili Dejtona imamo - ocijenio je Đogo.

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je juče usvojila deklaraciju kojom se osuđuje dizanja tri prsta ispred zajedničkih institucija, a koju je predložio Klub SDA.

Komentari 8
 • Generic placeholder image
  Mitrić Lj. 29.01.2023. 11:45
  Uz svo poštovanje,šta Vi znate o Sarajevu!Niko nikom vjeru ne zabranjuje,a nije potrebno ići u crkvu i slušati sveštena lica,nekad su nedostojni vjere!Puno smo praštali i praštamo,i vjera nalaže!Uvijek ćemo se sa muslimana poljubiti dva ili četiri puta,ali oni sa nama nikada, to dovoljno govori o dozi primitivizma, to!Gdje vam je Bogoslovija u Sarajevu,hajde budite dio Sarajeva,izmakli ste se u Foču
 • Generic placeholder image
  Kiki 28.01.2023. 22:10
  Ostrašćena budaletina, nedostojan mantije.
 • Generic placeholder image
  Anonimno 28.01.2023. 19:45
  Moj profesore man' se politike. Nije to za tebe.
 • Generic placeholder image
  UA 28.01.2023. 19:31
  Mozda im je trebao podici srednji prst pa budu svi zadovoljni.
 • Generic placeholder image
  Soko 28.01.2023. 19:25
  Gospodine Đogo, drži se crkve i pravoslavlja, sve drugo je politika...
 • Generic placeholder image
  Pitam iz dosade 28.01.2023. 18:34
  Gospodin Djogo je profesor politickih nauka ili neke druge drustvene nauke?
  S vjerom u Boga profesore , imamo mi politicare koji ce da nas brane od ovozemaljskih nemani a Vi se drzite predavanju nasim mladim pastirima koji ce nas uvesti u carstvo nebesko.
 • Generic placeholder image
  Mladen 28.01.2023. 15:32
  Uvaženi profesore, na stranu frustracije Sarajeva (uvjek je bio i ostaće “velika mahala” , nikada grad i kulturni centar), pa vi i sveštenstvo treba da se borite i našem narodu iskorjenite dizanje tri raširena prsta što je protivno hriščanskoj dogmi i suštini vjerovanja.
  Taj nakaradni znak je prvi uveo ko drugi nego izrod Vuk Drašković , komunjarsko kopile da napravi štetu Srbima.
  Učite narod da su tri sastavljena uzdignuta prsta desne ruke simbol Pravoslavnih Hriščana a ove iz mahale - njih će već njihova zloba prema svemu što je Srpsko još više unazaditi.
 • Generic placeholder image
  Gradjanin 28.01.2023. 15:06
  Ne znam cemu polemika sto je neki debil i kriminalac digao raširena 3 prsta. Raširena 3 prsta je ustaški znak koji simbolizuje protjerivanje Srba i Jevreja u 2.svj.ratu, odnosno govori trećinu pobij, trećinu pokatolici, a trećinu protjeraj. A to sto nepismeni Nesic diže 3 prsta znaci samo običnoj sarajevskoj neobrazovanoj mahali.
Povezane vijesti
Srpska bogatija za 27 beba Srpska bogatija za 27 beba
Predložen pritvor za 18 lica i mjere zabrane za njih pet Predložen pritvor za 18 lica i mjere zabrane za njih pet
Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
Najčitanije
 • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
  1h 54m
  0
 • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
  14h 31m
  2
 • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
  18h 19m
  0
 • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
  23h 23m
  1
 • Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
  18h 3m
  0