Ђорђа Мелони: Ја сам премијер, а не премијерка

03.11.2022. 12:15
0
ИЗВОР: politika.rs

Ђорђа Мелони, прва жена премијер Италије, одлучила је да себе назива премијером умјесто премијерком, што је изазвало дебату о питањима оснаживања жена и политичке коректности, пренио је Ројтерс.

На италијанском језику имена мушког рода имају члан „ил”, док имена женског рода имају члан „ла”, а у првом саопштењу из њене канцеларије Мелони је употријебила израз за мушки род, односно себе назвала премијером.

Мелони се налази на челу странке крајње деснице и није позната као феминисткиња, она се противи испуњавању женских квота у одборима и парламенту, тврдећи да жене треба да се попну на врх захваљујући заслугама и именовала је само шест жена у свом кабинету који има 24 члана, навела је агенција.

Њен избор да је називају премијером критиковао је Усиграи, главни синдикат државне телевизије РАИ, као и Лаура Болдрини, феминистичка посланица лијевог центра и бивша предсједница Доњег дома парламента која је одувијек била позната као „ла президенте”, односно предсједница.

Према корпоративној родној политици РАИ, женски облик треба да се користи кад год постоји и зато ниједан новинар не може бити обавезан да користи мушки род када говори о Ђорђи Мелони, навео је Усиграи у саопштењу.

Болдрини је повезала премијеркин језички избор са називом њене странке, Браћа Италије (ФдИ).

- Прва жена премијер користи мушки род. Да ли је употреба женског рода превише за лидера ФдИ, странке која већ изоставља сестре из свог имена? - запитала се Болдрини на Твитеру, преноси Танјуг.

 

"Академиа дела Круска", која се бави очувањем италијанског језика, навела је да је употреба женског рода за положаје које заузимају жене граматички исправан избор.

Међутим, свако ко више воли да користи традиционални мушки облик, из идеолошких или генерацијских разлога, има право на то, рекао је њен предсједник Клаудио Марацини италијанској новинској агенцији "Аднкронос".

Коментари 0
Повезане вијести
Заборављена вјечна почивалишта српских хероја на Апенинима Заборављена вјечна почивалишта српских хероја на Апенинима
Одбојкашице Гацка вечерас дочекују Италијанке Одбојкашице Гацка вечерас дочекују Италијанке
Брачни пар из БиХ злостављао малољетну ћерку и тјерао је да проси Брачни пар из БиХ злостављао малољетну ћерку и тјерао је да проси
Најчитаније
 • Лица затечена у конзумирању опојне дроге у стану у Источној Илиџи
  14h 19m
  2
 • Бањалучани и Сокочанин возили дрогирани по Бањалуци
  12h 48m
  2
 • Лица ухапшена у Источној Илиџи, пронађено преко два килограма опојне дроге (ФОТО)
  10h 56m
  1
 • Сјећате ли се Сарајева 1984. године?
  16h 22m
  4
 • Ухапшени у акцији "Мет" предати тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево
  14h 58m
  0