Ђорђа Мелони: Ја сам премијер, а не премијерка

03.11.2022. 12:15
0
ИЗВОР: politika.rs

Ђорђа Мелони, прва жена премијер Италије, одлучила је да себе назива премијером умјесто премијерком, што је изазвало дебату о питањима оснаживања жена и политичке коректности, пренио је Ројтерс.

На италијанском језику имена мушког рода имају члан „ил”, док имена женског рода имају члан „ла”, а у првом саопштењу из њене канцеларије Мелони је употријебила израз за мушки род, односно себе назвала премијером.

Мелони се налази на челу странке крајње деснице и није позната као феминисткиња, она се противи испуњавању женских квота у одборима и парламенту, тврдећи да жене треба да се попну на врх захваљујући заслугама и именовала је само шест жена у свом кабинету који има 24 члана, навела је агенција.

Њен избор да је називају премијером критиковао је Усиграи, главни синдикат државне телевизије РАИ, као и Лаура Болдрини, феминистичка посланица лијевог центра и бивша предсједница Доњег дома парламента која је одувијек била позната као „ла президенте”, односно предсједница.

Према корпоративној родној политици РАИ, женски облик треба да се користи кад год постоји и зато ниједан новинар не може бити обавезан да користи мушки род када говори о Ђорђи Мелони, навео је Усиграи у саопштењу.

Болдрини је повезала премијеркин језички избор са називом њене странке, Браћа Италије (ФдИ).

- Прва жена премијер користи мушки род. Да ли је употреба женског рода превише за лидера ФдИ, странке која већ изоставља сестре из свог имена? - запитала се Болдрини на Твитеру, преноси Танјуг.

 

"Академиа дела Круска", која се бави очувањем италијанског језика, навела је да је употреба женског рода за положаје које заузимају жене граматички исправан избор.

Међутим, свако ко више воли да користи традиционални мушки облик, из идеолошких или генерацијских разлога, има право на то, рекао је њен предсједник Клаудио Марацини италијанској новинској агенцији "Аднкронос".

Коментари 0
Повезане вијести
Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије
Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране
Троје повријеђених и шесторо несталих након експлозије Троје повријеђених и шесторо несталих након експлозије
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 13m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    16h 27m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    14h 17m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    6h 42m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    12h 15m
    0