Ђорђо Сладоје добитник Кочићеве награде

25.07.2023. 14:29
0
ИЗВОР: srna.rs

Ђорђо Сладоје овогодишњи је добитник Кочићеве награде која ће му бити додијењена 25. августа, на свечаној академији у Банском двору у Бањалуци.

Сладоје је један од најистакнутијих савремених српских лиричара, а према ријечима жирија, између њега и Петра Кочића постоје стваралачке подударности, прије свега, по њиховом служењу српском језику и припадништву репрезентативном току српске књижевне традиције.

"Ђорђо Сладоје, као и његов знаменити претходник /Кочић/, књижевност доживљава као суштинску посвећеност својој култури и српском народу, који у својим књигама пише о његовим величанственим узлетима, али и трагичним удесима и ожиљцима савременог доба", наведено је у образложењу одлуке жирија Кочићеве награде.

Сладоје је аутор обимног и запаженог опуса од 16 засебних збирки /појединих и у више издања/, те девет књига изабраних пјесама од којих једне и на руском језику.

- Такав опус представља аутора као тренутно најзначајнијег представника стражиловске лирске нити, поету свестраног осјећања традиције и препознатљиве душевности. Сладоје је истовремено пјесник најкомплекснијег, али и најнепосреднијег лирског израза православне духовности - пише у образложењу одлуке жирија.

Жири је навео да је Сладојева поезија риједак и драгоцјен спој пјесништва високе културе, племените осјећајности и изразите националне свијести, као израза завјетног памћења упркос времену солипсизма и дезинтеграције.

Књижевник Ђорђо Сладоје рођен је 1954. године у Клињи код Улога у горњој Херцеговини. Гимназију је завршио у Сечњу у Банату, а студије социологије у Сарајеву.

Осим романа у стиховима "Модре жилице" и књиге прича "Доживљаји лирског торбара", Сладоје је аутор бројних књига пјесама, међу којим су: "Дневник несанице", "Велики пост", "Свакодневни уторник", "Трепетник", "Плач Светог Саве", "Петозарни мученици", "Далеко је Хиландар", "Огледалце српско", "Мала васкрсења", "Манастирски баштован", "Златне олупине", "Силазак у самоћу", "Певач у магли", "Занатски дом" и "Димни знаци".

Сладоје је добитник бројних награда попут Вукове награде, али и Његошеве, Змајеве, Дучићеве, Дисове и Шантићеве награде, те Жичке хрисовуље. 

Коментари 0
Повезане вијести
Oрден Његоша III реда за СКУД „Бошко Вујадин“ из Источне Илиџе Oрден Његоша III реда за СКУД „Бошко Вујадин“ из Источне Илиџе
Јокић и у овој категорији проглашен за најбољег на свијету Јокић и у овој категорији проглашен за најбољег на свијету
Пјевачком друштву „Плави невени“ из Фоче још једно признање Пјевачком друштву „Плави невени“ из Фоче још једно признање
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  17h 9m
  13
 • Пуњене тиквице
  16h 42m
  0
 • Преминула једногодишња беба након што је отац заборавио у аутомобилу
  17h 2m
  0
 • Пад система и у БиХ
  15h 23m
  1
 • Лукић: Нема већег севапа него нахранити гладног (ВИДЕО)
  7h 50m
  12