До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији

23.04.2024. 09:56
0
ИЗВОР: srna.rs

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић изјавио је да ће Војска до краја априла доставити предсједнику Србије Александру Вучићу, као врховном команданту, процјену и приједлог за враћање обавезног служења војног рока.

Мојсиловић је навео да ће Вучићу бити упућен приједлог модела обавезног служења војног рока и динамичких планова за стварање услова за активирање обавезе.

- Генералштаб Војске Србије разрадио је више могућих модела служења војног рока, с јасно дефинисаним позитивним и негативним ефектима, уз упоредну анализују по претходно дефинисаним критеријумима, на основу чега је препознат и издвојен оптималан модел - рекао је Мојсиловић за београдску "Политику".

Мојсиловић је истакао да је за враћање обавезног служења војног рока и указао да Генералштаб то види као дугорочено рјешење за достизање потребног квалитета кадровске и старосне структуре ратних јединица, односно резервног састава Војске Србије.

Он је навео да враћање обавезе служења војног рока није само војно питање и да је неопходан шири друштвени консензус.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Мојсиловић је оцијенио да безбједносну ситуацију изузетно осјетљивом пузеће етничко чишћење Срба и једностране акције самопроглашене власти у Приштини.

- Игнорисање договорених споразума и решеност привремених институција самоуправе у Приштини за наметање решења без уважавања ставова званичног Београда и превасходно српске заједнице на Косову и Метохији, праћени предузимањем једностраних акција, представљају стални извор угрожавања безбедности Срба - упозорио је Мојсиловић.

Он је указао да готово свакодневне нападе албанских екстремиста на Србе и скрнављење српских светиња види као "дио операције застрашивања преосталог српског становништва, која за циљ има `пузеће` етничко чишћење, односно Косово и Метохију без Срба".

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот
Најчитаније
 • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
  15h 21m
  0
 • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
  15h 28m
  3
 • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
  12h 10m
  0
 • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
  6h 48m
  0
 • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
  7h 20m
  0