До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији

23.04.2024. 09:56
0
ИЗВОР: srna.rs

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић изјавио је да ће Војска до краја априла доставити предсједнику Србије Александру Вучићу, као врховном команданту, процјену и приједлог за враћање обавезног служења војног рока.

Мојсиловић је навео да ће Вучићу бити упућен приједлог модела обавезног служења војног рока и динамичких планова за стварање услова за активирање обавезе.

- Генералштаб Војске Србије разрадио је више могућих модела служења војног рока, с јасно дефинисаним позитивним и негативним ефектима, уз упоредну анализују по претходно дефинисаним критеријумима, на основу чега је препознат и издвојен оптималан модел - рекао је Мојсиловић за београдску "Политику".

Мојсиловић је истакао да је за враћање обавезног служења војног рока и указао да Генералштаб то види као дугорочено рјешење за достизање потребног квалитета кадровске и старосне структуре ратних јединица, односно резервног састава Војске Србије.

Он је навео да враћање обавезе служења војног рока није само војно питање и да је неопходан шири друштвени консензус.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Мојсиловић је оцијенио да безбједносну ситуацију изузетно осјетљивом пузеће етничко чишћење Срба и једностране акције самопроглашене власти у Приштини.

- Игнорисање договорених споразума и решеност привремених институција самоуправе у Приштини за наметање решења без уважавања ставова званичног Београда и превасходно српске заједнице на Косову и Метохији, праћени предузимањем једностраних акција, представљају стални извор угрожавања безбедности Срба - упозорио је Мојсиловић.

Он је указао да готово свакодневне нападе албанских екстремиста на Србе и скрнављење српских светиња види као "дио операције застрашивања преосталог српског становништва, која за циљ има `пузеће` етничко чишћење, односно Косово и Метохију без Срба".

Коментари 0
Повезане вијести
Српски спортисти спремни за церемонију на Сени Српски спортисти спремни за церемонију на Сени
Урош Блажић признао убиства у селима Мало Орашје и Дубона Урош Блажић признао убиства у селима Мало Орашје и Дубона
Приштина Србима укида право докуменaта на матерњем језику Приштина Србима укида право докуменaта на матерњем језику
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 27m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 26m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    9h 2m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 23m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    11h 6m
    9