До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији

23.04.2024. 09:56
0
ИЗВОР: srna.rs

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић изјавио је да ће Војска до краја априла доставити предсједнику Србије Александру Вучићу, као врховном команданту, процјену и приједлог за враћање обавезног служења војног рока.

Мојсиловић је навео да ће Вучићу бити упућен приједлог модела обавезног служења војног рока и динамичких планова за стварање услова за активирање обавезе.

- Генералштаб Војске Србије разрадио је више могућих модела служења војног рока, с јасно дефинисаним позитивним и негативним ефектима, уз упоредну анализују по претходно дефинисаним критеријумима, на основу чега је препознат и издвојен оптималан модел - рекао је Мојсиловић за београдску "Политику".

Мојсиловић је истакао да је за враћање обавезног служења војног рока и указао да Генералштаб то види као дугорочено рјешење за достизање потребног квалитета кадровске и старосне структуре ратних јединица, односно резервног састава Војске Србије.

Он је навео да враћање обавезе служења војног рока није само војно питање и да је неопходан шири друштвени консензус.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Мојсиловић је оцијенио да безбједносну ситуацију изузетно осјетљивом пузеће етничко чишћење Срба и једностране акције самопроглашене власти у Приштини.

- Игнорисање договорених споразума и решеност привремених институција самоуправе у Приштини за наметање решења без уважавања ставова званичног Београда и превасходно српске заједнице на Косову и Метохији, праћени предузимањем једностраних акција, представљају стални извор угрожавања безбедности Срба - упозорио је Мојсиловић.

Он је указао да готово свакодневне нападе албанских екстремиста на Србе и скрнављење српских светиња види као "дио операције застрашивања преосталог српског становништва, која за циљ има `пузеће` етничко чишћење, односно Косово и Метохију без Срба".

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    10h 50m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 46m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    23h 15m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    9h 50m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    6h 43m
    0