Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji

23.04.2024. 09:56
0
IZVOR: srna.rs

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović izjavio je da će Vojska do kraja aprila dostaviti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao vrhovnom komandantu, procjenu i prijedlog za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka.

Mojsilović je naveo da će Vučiću biti upućen prijedlog modela obaveznog služenja vojnog roka i dinamičkih planova za stvaranje uslova za aktiviranje obaveze.

- Generalštab Vojske Srbije razradio je više mogućih modela služenja vojnog roka, s jasno definisanim pozitivnim i negativnim efektima, uz uporednu analizuju po prethodno definisanim kriterijumima, na osnovu čega je prepoznat i izdvojen optimalan model - rekao je Mojsilović za beogradsku "Politiku".

Mojsilović je istakao da je za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka i ukazao da Generalštab to vidi kao dugoročeno rješenje za dostizanje potrebnog kvaliteta kadrovske i starosne strukture ratnih jedinica, odnosno rezervnog sastava Vojske Srbije.

On je naveo da vraćanje obaveze služenja vojnog roka nije samo vojno pitanje i da je neophodan širi društveni konsenzus.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Mojsilović je ocijenio da bezbjednosnu situaciju izuzetno osjetljivom puzeće etničko čišćenje Srba i jednostrane akcije samoproglašene vlasti u Prištini.

- Ignorisanje dogovorenih sporazuma i rešenost privremenih institucija samouprave u Prištini za nametanje rešenja bez uvažavanja stavova zvaničnog Beograda i prevashodno srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, praćeni preduzimanjem jednostranih akcija, predstavljaju stalni izvor ugrožavanja bezbednosti Srba - upozorio je Mojsilović.

On je ukazao da gotovo svakodnevne napade albanskih ekstremista na Srbe i skrnavljenje srpskih svetinja vidi kao "dio operacije zastrašivanja preostalog srpskog stanovništva, koja za cilj ima `puzeće` etničko čišćenje, odnosno Kosovo i Metohiju bez Srba".

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO) Nikola Rokvić pješke od Beograda do Grčke za obnovu dječije onkologije (VIDEO)
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    19h 55m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    18h 51m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    18h 55m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    15h 48m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    17h 45m
    0