До цијена горива путем мобилне апликације

18.09.2019. 09:26
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Након што изаберете град, отвара вам се мапа са бензинским пумпама, а када кликнете на неку од њих, добијате актуелне цијене горива.

Укратко, тако функционише апликација Федералног министарства трговине, путем које, за мање од пет секунди, можете да утврдите колико коштају нафтни деривати на продајним мјестима у 76 локалних заједница у ФБиХ.

Власници аутомобила у Српској засад немају такву апликацију којом би провјерили цијене горива у РС, али како истиче саговорник "Независних", у том смјеру се ради.

Наиме, новим Законом о трговини предвиђено је да Министарство трговине и туризма РС од трговаца прикупља податке о трговини и трговинској мрежи, цијенама, промјени цијена робе и услуга, залихама и маржи, ради праћења ефеката мјера економске политике у области тржишта и трговине.

-На овај начин ће се створити претпоставке да се потрошачима у РС омогуће подаци о цијенама нафтних деривата на појединим бензинским пумпним станицама. Подзаконским актом биће ближе уређени садржај и начин прикупљања података-, казали су из Министарства трговине и туризма РС.

Док се то не догоди, "Независне" су тестирале апликацију која приказује цијене горива у ФБиХ, и утврдили смо да, дословно, у длану, путем паметних мобилних телефона, можете да упоредите цјеновнике на пумпама и утврдите која је од њих најјефтинија.

И не само то, већ након што изаберете неко продајно мјесто, кликом на врсту горива која вас занима, можете да сазнате и кретање његових цијена у текућем мјесецу.

Да је оваква апликација корисна, те да би их требало бити и више, како би се обухватиле и остале врсте робе и услуга, сматра Гордана Булић, предсједница Удружења потрошача "Клуб потрошача", која истиче да је за купце веома битно да буду информисани.

-Ми увијек апелујемо на потрошаче, с обзиром на то да имамо слободно формирање цијена, да буду информисани, те на различитим мјестима пронађу информације и упореде их-, рекла је Булићева за "Независне".

Федерално министарство трговине је, подсјетимо, у јуну у Мостару представило финалну верзију бесплатне мобилне апликације "ФМТ ФБиХ оил инфо", која грађанима доноси информације о цијенама горива на свим пумпама у ФБиХ.

-Апликација може бити бесплатно преузета на веб-страници Федералног министарства трговине-, изјавио је тада федерални министар трговине Златан Вујановић.

Док за неколико секунди можете да провјерите цијене горива у ФБиХ, у РС вам засад преостаје само да обиђете више пумпи и пронађете најјефтинију.

Вашу анализу можете да упоредите и са просјеком у БиХ, који је на почетку ове седмице био сљедећи - бензин 95 коштао је 2,26, бензин 98 био је за 10 фенинга скупљи, док је за литар дизела требало издвојити 2,31 КМ. У односу на прошлу седмицу, цијене бензина нису кориговане, док је дизел поскупио за један фенинг.

Могуће поскупљење горива у БиХ

Удружење "Нафтни комитет у БиХ" потврдило је јуче да је у наредном периоду могућ раст цијена горива у БиХ.

-Пратећи посљедња свјетска дешавања и раст цијена сирове нафте усљед напада на постројења једног од највећих свјетских произвођача нафте у Саудијској Арабији, упозоравамо да ће се глобални трендови одразити и на тржиште нафтних деривата у БиХ-, саопштено је из овог удружења.

"Нафтни комитет у БиХ" изражава наду да раст цијена на тржишту неће потрајати, те да ће у кратком временском року доћи до стабилизације глобалног тржишта сирове нафте, а посљедично и малопродајног тржишта нафтним дериватима у БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији Фармере и клаоничаре криве за појаву афричке куге свиња у Семберији
Најчитаније
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    23h 1m
    5
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    21h 23m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    17h 55m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    19h 48m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    18h 33m
    1