Додик: Минимална плата од 1.050 КМ циљ, власт спремна да помогне

17.11.2023. 11:41
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да предложена минимална плата од 1.050 КМ треба да буде циљ у Српској, те да је власт спремна да помогне послодавцима који нису у ситуацији да то издрже.

Додик је напоменуо да је послодавцима у претходном периоду обезбијеђено неколико мјера помоћи у пословању.

- Сада је вријеме да сви заједно учинимо све што можемо и да омогућимо стално и сигурно повећање статуса запослених. Мислим да је то племенито - рекао је Додик.

Он је напоменуо да је захвалан послодавцима који у приватном сектору истрајавају и обезбјеђују радна мјеста радницима који раде за њих.

- Али, морамо да идемо даље, да јачамо положај радника, њихово повјерење у нашу заједницу, државу, а тиме и предузеће у којем раде - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да је, с циљем проналажења најбољег рјешења, неопходно да разговарају послодавци и представници власти, те да изнесу своје реалне аргументе.

- Бомбастичне приче у вези са губитком радних мјеста нису тачне, јер нема послодавца који је спреман да свој бизнис угуши само зато што је плата нешто већа. А онима који то не буду могли издржати, помоћи ће власт различитим мјерама - рекао је Додик.

Он је навео да је чињеница да се радницима знатан дио зараде исплаћује на црно, те да то није проблем само у Републици Српској.

- Израчунали смо да је близу 20 одсто плаћања у сивој зони, те треба да тежимо да то буде што мање, а да повећамо стандард људи - рекао је Додик.

Он је напоменуо да ће власт Републике Српске бити спремна да са сваким послодавцем посебно разговара о његовим микрооколностима на тржишту, те да се сагледају његове максималне могућности.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    12h 0m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    11h 16m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    8h 32m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    6h 54m
    0
  • Данас Марковдан
    15h 42m
    0