Dodik: Minimalna plata od 1.050 KM cilj, vlast spremna da pomogne

17.11.2023. 11:41
0
IZVOR: glassrpske.com

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da predložena minimalna plata od 1.050 KM treba da bude cilj u Srpskoj, te da je vlast spremna da pomogne poslodavcima koji nisu u situaciji da to izdrže.

Dodik je napomenuo da je poslodavcima u prethodnom periodu obezbijeđeno nekoliko mjera pomoći u poslovanju.

- Sada je vrijeme da svi zajedno učinimo sve što možemo i da omogućimo stalno i sigurno povećanje statusa zaposlenih. Mislim da je to plemenito - rekao je Dodik.

On je napomenuo da je zahvalan poslodavcima koji u privatnom sektoru istrajavaju i obezbjeđuju radna mjesta radnicima koji rade za njih.

- Ali, moramo da idemo dalje, da jačamo položaj radnika, njihovo povjerenje u našu zajednicu, državu, a time i preduzeće u kojem rade - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je, s ciljem pronalaženja najboljeg rješenja, neophodno da razgovaraju poslodavci i predstavnici vlasti, te da iznesu svoje realne argumente.

- Bombastične priče u vezi sa gubitkom radnih mjesta nisu tačne, jer nema poslodavca koji je spreman da svoj biznis uguši samo zato što je plata nešto veća. A onima koji to ne budu mogli izdržati, pomoći će vlast različitim mjerama - rekao je Dodik.

On je naveo da je činjenica da se radnicima znatan dio zarade isplaćuje na crno, te da to nije problem samo u Republici Srpskoj.

- Izračunali smo da je blizu 20 odsto plaćanja u sivoj zoni, te treba da težimo da to bude što manje, a da povećamo standard ljudi - rekao je Dodik.

On je napomenuo da će vlast Republike Srpske biti spremna da sa svakim poslodavcem posebno razgovara o njegovim mikrookolnostima na tržištu, te da se sagledaju njegove maksimalne mogućnosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
Grad bogatiji za dječaka Grad bogatiji za dječaka
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    19h 7m
    9
  • Sutra praznik Cvijeti
    19h 13m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    19h 21m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    10h 2m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    11h 28m
    0