Додик одбио формирање мигрантских кампова у Републици Српској

22.01.2021. 17:39
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Босна и Херцеговина није узрочник мигрантске кризе, али трпи велики притисак, казао је Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, након састанка са амбасадорима Европске уније који је одржан са члановима Предсједништва БиХ у Сарајеву.

- Свјесни су да је ситуација лоша, али да БиХ нема капацитета за рјешење кризе -  каже Додик.

Амбасадори земаља чланица ЕУ у БиХ који су више од два сата провели у Предсједништву БиХ имали су и два захтјева, а први је био да се мигранти са локалитета Липа пребаце у Биру гдје имају основне услове за боравак, док је други приједлог био да се мигранти расподијеле на територије цијеле БиХ, али је Додик, како је рекао, то опет одбио.

- Нема никакве шансе за формирање мигрантских центара на територији Републике Српске - категоричан је био Додик.

Поновио је и да унаточ инсистирању европских дужносника мигранти не могу бити враћени у Биру због негодовања локалног становништва.

На састанку је било и других приједлога за рјешење, па је тако хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић предложио да се формира нови мигрантски центар у околини Бихаћа.

- Комшић је предложио да се на Вучјаку код Бихаћа формира нови центар за смјештај миграната. У суштини видимо да код представника ЕУ нема спремности за такву локацију, али оно што су очекивали да се по принципу неког равноправног третмана они размјесте у неколико кампова широм БиХ. Став Републике Српске је јасан, Српска никакве кампове неће отварати - нагласио је Додик.

Рекао је да су чланови Предсједништва БиХ од ЕУ тражили да и она прихвати дио избјеглица из БиХ и да јој на тај начин изађе у сусрет када је у питању рјешавање мигрантске кризе.

Предсједавајући Предсједништва се осврнуо и на средства која је ЕУ дала за рјешавање мигрантске кризе и рекао је да су само дио тих средстава добиле институције БиХ, а да је остало отишло у  руке међународних организација за праћење миграција. Тема састанка, поред мигрантске кризе био је европски пут БиХ, те је разговарано и о 14 приоритета Европске комисије.

- Није било никаквих условљавања од стране амбасадора - рекао је Додик и нагласио да се БиХ тренутно налази у пат позицији.

Коментари 0
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    19h 33m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 17m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    13h 2m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    10h 1m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    10h 7m
    0