Додик: Простор БиХ требало редефинисати и створити три државе

21.08.2019. 21:30
0
ИЗВОР: СРНА

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да су став и позиција Републике Српске војна неутралност, али да је излаз из кризе у БиХ брзо и безусловно формирање власти.

-Република Српска се понаша у складу са опредјељењима, а то је војна неутралност. Сада плаћамо цијену замишљењих демократских институција у којима су Бошњаци измислили причу о чланству у НАТО-у и поставили ово као услов за формирање власти. Они се понашају у складу са својим, а ми са својим политикама, што показује да БиХ не може да постоји- навео је Додик.

Он је за Радио-телевизију Републике Српске рекао да је Српска спремна да прихвати оно што је прописано Уставом.

-Међутим, имамо (члана Предсједништва БиХ) Жељка Комшића који каже да ће се залагати за укидање конститутивности народа, иако у Уставу пише да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, на шта се не оглашава високи представник у БиХ. Они сматрају да је овдје потребно наметнути неолиберални принцип, односно да се све сведе на причу о једном човјеку, једном гласу, што није могуће- додао је Додик.

Он је нагласио да бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џеферовић мора да се ослони на тражење додатних мишљења, док Комшић није представник хрватског народа у Предсједништву БиХ, што говори да немају легитимитет.

-БиХ је била грешка 1995. године, јер није требало да буде конституисана, што потврђују све године до данас. За њу нису барем два од три конститутивна народа и сада плаћамо цијену интевенционизма међународне заједнице, а прије свега високих представника који су се уплитали у процедуре састава Савјета министара који је имао раније три министарства. Неко је хтио да направи владу БиХ, иако у Уставу пише да је Савјет министара помоћни орган Предсједништва БиХ- рекао је Додик.

Он је поновио да БиХ није заслужила да постоји и да је требало да њен простор буде редефинисан, односно формиране три државе - Република Српска, Херцег- Босна и Босна, те да буду успостављени квалитетни стандарди како би ове државе биле носиоци европских промјена у региону.

-Све што се ради у политичком Сарајеву иде у правцу да БиХ не може да функционише. Игноришу се приче о правима Хрвата као конститутивног народа, док се Републици Српској никада није дало право на постојање и елиминише се могућност њеног значаја. Ту је исти став свих бошњачких политичких партија и зашто је онда проблем да имамо анимозитет према БиХ- оцијенио је Додик, нагласивши да жели да заштити права српског народа у БиХ.

Према његовим ријечима, политика коју заговарају Бошњаци иде у правцу да власт на нивоу БиХ не буде формирана.

-У Споразуму о формирању власти јасно пише да морају бити поштивани Устав и закони, уз поштивање ставова других нивоа власти, а то значи војна неутралност. Затим, пише да ниједна одлука у БиХ везана за НАТО интеграције не може да буде прејудицирана, што значи да нема акционог плана за чланство- појаснио је Додик.

Он је рекао да Споразум вриједи до 5. септембра и да Српска не поставља услове.

-Након тога, видјећемо како ћемо се понашати. Појединим амбасадорима из ЕУ данас сам рекао да је даљи корак безусловно формирање власти на нивоу БиХ и једини разговор који је могућ јесте приједлог кандидата за предсједавајућег Савјета министара и договор о конституисању парламента БиХ. Превише је непотребног губљена времена и остало је много неријешених ствари, примјер јесте и директор Агенције за акредитацију БиХ Енвер Халиловић који не жели да сертификује јавне универзитете у Српској, што је недопустиво. Овакве ствари се не могу толерисати и БиХ мора да разумије да је на овај начин ушла у неповратну скалу свог непостојања- каже Додик.

Он је навео да у Српској жели окупити већину за политике које ће бити утврђене, а ту спада и опозиција.

Додик сматра да је излаз из кризе у БиХ да брзо и безусловно буде формирана власт.

-Ми не трчимо тамо, али сматрамо да је функционалност битно угрожена. Сада на нивоу БиХ функционише накарада у којој имате једну личност која је и предсједавајући Савјета министара БиХ и предсједавајући парламента /Денис Звиздић/, а од девет министара шест који су посланици и сами о себи одлучују. То је накарада коју БиХ не може издржати, можда могу ови из међународне заједнице којима је свеједно и забављају се овдје- подсјетио је Додик.

Према његовом мишљењу, нефункционисање институција БиХ спречава многе ствари.

-Једино легитимно представљање и модел у коме Хрвати бирају своју већину, Срби и Бошњаци своју, може изградити неку заједничку политику. Ако тога нема, све остало су спекулације у којој сви губе-  сматра Додик, који је и лидер СНСД-а.

Он је оцијенио да амбасадори у БиХ имају право да одржавају састанке, али немају право да се мијешају у унутрашње ствари земље, иако то масовно раде.

-БиХ нема шансу јер је неограничено зависна од тих са стране, који се мијењају сваке треће године, увијек са истим циљем – да разграде дејтонску структуру и формирају централизовану- рекао је Додик.

Он тврди да не постоји могућност договора у складу са словом Дејтона са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем и са Комшићем, јер су на криминалан начин постали дио власти на нивоу БиХ и не желе да о томе разговарају.

-Ми (СНСД) смо легалисти, поштујемо легитимно постојање Устава, сматрамо да о наметнутним стварима у БиХ треба водити разговоре. Нисмо рекли да не треба постојати неки облик суда, можда тужилаштва на нивоу БиХ, али сигурно не овакав какав постоји, под политичким утицајем- рекао је Додик.

Он је подсјетио да су ентитети мјеста свих одлука.

-У БиХ можемо доносити одлуке консензусом, али не прегласавањем. Србе неће прегласати. Република Српска је коначно мјесто одлуке, а не БиХ- закључио је Додик.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 5m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 49m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    16h 34m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    13h 33m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    14h 45m
    0