Додик: Спремни смо да прогласимо независност ако би био наметнут закон о имовини

13.09.2023. 13:02
1
ИЗВОР: srna.rs

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да су званичници из Републике Српске сагласни да је Српска способна и спремна да брани свој Устав, територијални интегритет и суверенитет.

- Одбацујемо оптужнице против предсједника Републике и других као политички монтиране. Суд и Тужилаштво БиХ нису уставна категорија, него наметнути од високог представника и на њихов објективни рад се не може рачунати - рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка са представницима институција Републике Српске и српским представницима у заједничким институцијама БиХ.

Он је истакао да треба на дневни ред ставити све наметнуте законе високих представника и покушати пронаћи нови договор, те да Српска неће одустати од Дејтонског спразума.

Додик наводи да је Република Српска спремна да јединствено политички дјелује и одбрани Устав Републике Српске уз координирацију наредних потеза у складу са својим интересима.

- Потврђујемо да је питање имовине рјешено Дејтонским мировним споразумом. Одбијамо приједлог да разговарамо о имовини, као и било коју могућност да се наметне закон од стране високог представника. У том случају смо спремни прогласити независност Републике Српске - каже Додик.

Додао је и да Народна скупштина Републике Српске треба да одбаци било какву могућност да се намећу закони. Његов приједлог је и да се у буџету Републике обезбиједе приходи који би осигурали адекватне накнаде уколико радници у заједничким органима престану да раде.

- Уставни суд је у питању имовине био политички инструментализован и одбијамо такве одлуке - рекао је Додик.

Поручио је да уколико Шмит наметне закон о имовини, одржаће се сједница Народне скупштине и одмах након тога прогласити независни статус Републике Српске.

- Сагласни смо да је некорисно, политички штетно и да је непотребно да се одржавају састанци са особљем амбасада Велике Британије и САД, што укључује амбасадоре, као и са Шмитом и особљем ОХР – рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да су на састанку закључили да је безбједносна ситуација стабилна, као и да нема проблема када је у питању стање у економији и јавним финансијама. По питању формирања Апелационог суда БиХ, он је подвукао да његово сједиште може бити само у Бањалуци.

О најавама да треба претрести све законе ранијих високих представника, Додик каже да то није пријетња.

- Нисмо пријетили, нити желимо. Имаћемо само јасан политички став. Морају људи и у Сарајеву да навикну да постоји Република Српска. Нећете нам надредити ниједан орган БиХ да било шта радимо како он каже – навео је Додик.

Кристијану Шмиту поручује да му неће бити допуштено да, како каже, вршља о Републици Српској.

- Имамо мјере и те како, али нећемо их саопштити - каже Додик.

Нагласио је да је на састанку договорено да се у наредних неколико дана о донесеним закључцима обавијесте структуре Уједињених нације, ЕУ и земље пријатеље Српске.

Састанку су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, министри у Влади Српске, потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Давор Прањић, предсједавајућа Вијећа народа Српске Сребренка Голић.

Присуствовали су и замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац, министар финансија у Савјету министара Срђан Амиџић, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић, потпредсједник Народне скупштине Српске Ања Љубојевић, те представници осталих институција.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Предатор 22.09.2023. 12:09
    Не сери миле
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    22h 23m
    2
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    6h 59m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    6h 15m
    0
  • Данас Марковдан
    10h 41m
    0
  • Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
    4h 55m
    0