Додик: Укидање ванредног стања до 20. маја

08.05.2020. 13:09
3
ИЗВОР: srpskainfo

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је, након сједнице Извршног комитета странке, да је разгорано о ребаласну буџета Републике Српске због смањених прихода.

– Биће мањи за 200 милиона КМ. Али у оквиру тако смањеног буџета планирамо подрати привреду и локалне заједнице. За март је Влада РС око 16 милиона КМ исплатила својим одлукама за раднике који нису радили. У овом тренутку завршавамо исплате за април у износу од 520 КМ плус доприноси. Предложили смо да за оне који почињу да раде, да Влада преузме да плати доприносе за мај. Послодавцима остаје да плате плате. СНСД подржава и да се помогне медијима у Републици Српској, да се дају плате од 1.000 КМ или да се подрже њихове медијске куће – рекао је Додик.

Додик је рекао да ће Влада РС идуће седмице предложити Народној скупштини укидање ванредног стања у Републици Српској и враћање на ванредну ситуацију.

– Очекујем да НС Републике Српске до 20. маја укине ванредно стање – рекао је Додик.

Додик сматра да је СНСД кроз власт одговорно приступио рјешавању многих питања и није кривицу пребацио на било кога.

– Медицински сектор је одговорио веома ефикасно, ни један поблем нисмо имали са становишта тог сектора. Стање опреме и свега што је набаљено је веома добро, залихе су вишемилионске и број респиратрора је изнад потребе што се тиче болесника. Ни један од медициских радника није заражен у корона блоку на УКЦ-у. Један број људи који ради на УКЦ-у се кретао, што је довело до одређених зараза – рекао је Додик.

Додик је истакао да Република Српска има набављених 150 респиратора, плус 38 које треба да добијемо од ЕУ.

Додик је рекао да Република Српска остаје ликвидна, плате и пензије се редовно исплаћују и послао поруку јавности да Република Српска на том плану неће имати никакав проблем.

– Штете ће бити, али ће се линеарно распоредити за све. Кључна питања су обезбиједити инвестиције и потрошњу. Ако буде послова, биће и прихода. У наредних 20 дана треба анализирати ситуацију у карантинима на граници, с циљем да се они укину – рекао је Додик.

Милорад Додик је изјавио да СНСД сматра да је ЦИК БиХ незаконито изабран и да очекује да Суд БиХ каже своје мишљење о томе.

– Што се тиче избора, СНСД је затражио од предсједавајућег Савјета министара БиХ и наших министара да гласају за одлуку о подршци изборима у износу који се тражи од стране ЦИК – рекао је Додик.

Одговарајући на питање да ли је потребно укинути полицијски час у Српској, Додик је рекао да је то одлука за Кризни штаб.

– Сматрам да полицијски час треба укинути када се укине ванредно стање – рекао је Додик.

Он је рекао да је Извршни комитет СНСД-а разговарао и о извјештају високог представника Валентина Инцка Савјету безбједности УН, уз закључак да је Инцко „наставио да говори неистину“.

– Он је као високи представник непотребан, нема ни једне одлуке Савјета безбједности у којој подржава Инцка. То је обична шарада у којој Инцко наставља да прозива првенствено СНСД. Никада није истакао ефикасност Републике Српске – закључио је Додик.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Kosta 08.05.2020. 23:38
    NIJE SE TREBALO NI UVODITI VANREDNO STANJE U REPUBLICI SRPSKOJ. SVAKA ČAST!.IONAKO UMIREMO OD GLADI,SIZOFRENIJE,RAKA,SRČANOG UDARA,ITD,ITD
  • Generic placeholder image
    Ole 08.05.2020. 23:36
    Svaka čast! Sve pohvale predsedniče Dodik na ovim važnim informacijama,pa treba se živjeti od neceg,a plandemiju korone zaboraviti😑
  • Generic placeholder image
    Milos 08.05.2020. 23:33
    Svaka čast! I vrijeme je predsedniče da se ukine vanredno stanje,jer nije ničemu poslužilo,pa nismo kod Vučića, nego u Republici Srpskoj. Poznat mi ovaj scenario,odnekud😈
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    28m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 37m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 42m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    15h 25m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    11h 39m
    0