Dodik: Ukidanje vanrednog stanja do 20. maja

08.05.2020. 13:09
3
IZVOR: srpskainfo

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je, nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke, da je razgorano o rebalasnu budžeta Republike Srpske zbog smanjenih prihoda.

– Biće manji za 200 miliona KM. Ali u okviru tako smanjenog budžeta planiramo podrati privredu i lokalne zajednice. Za mart je Vlada RS oko 16 miliona KM isplatila svojim odlukama za radnike koji nisu radili. U ovom trenutku završavamo isplate za april u iznosu od 520 KM plus doprinosi. Predložili smo da za one koji počinju da rade, da Vlada preuzme da plati doprinose za maj. Poslodavcima ostaje da plate plate. SNSD podržava i da se pomogne medijima u Republici Srpskoj, da se daju plate od 1.000 KM ili da se podrže njihove medijske kuće – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da će Vlada RS iduće sedmice predložiti Narodnoj skupštini ukidanje vanrednog stanja u Republici Srpskoj i vraćanje na vanrednu situaciju.

– Očekujem da NS Republike Srpske do 20. maja ukine vanredno stanje – rekao je Dodik.

Dodik smatra da je SNSD kroz vlast odgovorno pristupio rješavanju mnogih pitanja i nije krivicu prebacio na bilo koga.

– Medicinski sektor je odgovorio veoma efikasno, ni jedan poblem nismo imali sa stanovišta tog sektora. Stanje opreme i svega što je nabaljeno je veoma dobro, zalihe su višemilionske i broj respiratrora je iznad potrebe što se tiče bolesnika. Ni jedan od mediciskih radnika nije zaražen u korona bloku na UKC-u. Jedan broj ljudi koji radi na UKC-u se kretao, što je dovelo do određenih zaraza – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska ima nabavljenih 150 respiratora, plus 38 koje treba da dobijemo od EU.

Dodik je rekao da Republika Srpska ostaje likvidna, plate i penzije se redovno isplaćuju i poslao poruku javnosti da Republika Srpska na tom planu neće imati nikakav problem.

– Štete će biti, ali će se linearno rasporediti za sve. Ključna pitanja su obezbijediti investicije i potrošnju. Ako bude poslova, biće i prihoda. U narednih 20 dana treba analizirati situaciju u karantinima na granici, s ciljem da se oni ukinu – rekao je Dodik.

Milorad Dodik je izjavio da SNSD smatra da je CIK BiH nezakonito izabran i da očekuje da Sud BiH kaže svoje mišljenje o tome.

– Što se tiče izbora, SNSD je zatražio od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i naših ministara da glasaju za odluku o podršci izborima u iznosu koji se traži od strane CIK – rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je potrebno ukinuti policijski čas u Srpskoj, Dodik je rekao da je to odluka za Krizni štab.

– Smatram da policijski čas treba ukinuti kada se ukine vanredno stanje – rekao je Dodik.

On je rekao da je Izvršni komitet SNSD-a razgovarao i o izvještaju visokog predstavnika Valentina Incka Savjetu bezbjednosti UN, uz zaključak da je Incko „nastavio da govori neistinu“.

– On je kao visoki predstavnik nepotreban, nema ni jedne odluke Savjeta bezbjednosti u kojoj podržava Incka. To je obična šarada u kojoj Incko nastavlja da proziva prvenstveno SNSD. Nikada nije istakao efikasnost Republike Srpske – zaključio je Dodik.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Kosta 08.05.2020. 23:38
    NIJE SE TREBALO NI UVODITI VANREDNO STANJE U REPUBLICI SRPSKOJ. SVAKA ČAST!.IONAKO UMIREMO OD GLADI,SIZOFRENIJE,RAKA,SRČANOG UDARA,ITD,ITD
  • Generic placeholder image
    Ole 08.05.2020. 23:36
    Svaka čast! Sve pohvale predsedniče Dodik na ovim važnim informacijama,pa treba se živjeti od neceg,a plandemiju korone zaboraviti😑
  • Generic placeholder image
    Milos 08.05.2020. 23:33
    Svaka čast! I vrijeme je predsedniče da se ukine vanredno stanje,jer nije ničemu poslužilo,pa nismo kod Vučića, nego u Republici Srpskoj. Poznat mi ovaj scenario,odnekud😈
Povezane vijesti
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske
Danas isplata socijalnih davanja Danas isplata socijalnih davanja
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    21h 23m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    22h 56m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    19h 22m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    21h 35m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    12h 4m
    4