Договор на састанку код Додика: Нема одлука само у Предсједништву, Савјету министара и ПС БиХ

20.02.2020. 12:00
0
ИЗВОР: srpska.info

У Парламентарној скупштини БиХ, Савјету министара и Предсједништву БиХ неће бити усвајане никакве одлуке, а други нивои одлучивања остају у редовној процедури.

То је саопштио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након састанака у Источном Сарајеву са представницима Српске у институцијама БиХ.

-Радноправна, комуникацијска и друга питања нису заустављена. У том погледу желим да изразим задовољство чињеницом да се значајан број позваних одазвао састанку. На састаку ништа тајно није урађено. Разговарали смо на који начин ћемо се кретати кроз новонасталу ситуацију. Дакле, радиће сви представници РС, иду на сједнице, иду на службена путовања, али на сједницама неће бити одлука. Све је ту јасно – рекао је Додик.

Он је најавио да данас или сутра, заједно са представницима Хрвата, финализују Приједлог закона о замјени страних судија у Уставном суду БиХ домаћим. Закон ће бити упућен у парламентарну процедуру.

-Вјерујемо да рјешења могу бити корисна и прихватљива и за Бошњаке. Предвиђено је да троје домаћих судија бира Предсједништво БиХ, да буду из конститутивних народа, а да их потврђује Дом народа. Остали ће бити бирани као и до сада. Водили смо рачуна да приједлог уважава интересе и Бошњака. Ако се одмакну од линије одбијања и Бошњаци ће видјети да је то приједлог који афирмише и заједнички ниво БиХ у одлучивању – рекао је Додик.

Он је рекао да је од Бошњака јуче дошла прича да Срби узимају од Дејтона као са шведског стола, док они истовремено не желе да разговарају о међуентитетској линији, иако је дејтонска обавеза да она буде маркирана.

-Урађено је само три одсто границе. Ми ћемо их поново позвати. Фарса је и измишљотина да само Бошњаци проводе Дејтон. Позивам их да сарађују. Не треба сумњати у одлучност представника РС да поштују одлуке НСРС. Ако се ништа не деси, ми ћемо за 60 дана бити у Народној скупштини опет. Можда ће тада бити касно, али спреман сам да разговарам – каже Додик.

Говорећи о јучерашњим састанку са америчким амбасадором у БиХ, Додик је нагласио да је „америчка политика у БиХ у посљедњих 20 година била антисрпска, деградација српских националних интереса, афирмација бошњачких интереса.

-То је прича о Босни која тежи да буде унитарна. Амбасадор је рекао да они имају црвене линије, ми смо рекли да је наша црвена линија одлука Уставног суда. А, онда сам видио да је амбасадор изнио нек ствари, као ко буде ово урађено, он ће да уради нешто. Ако се то односи на састанак, имам право да кажем да је то пријетња. Ми никоме не пријетимо, тражимо да очувамо наша права – тврди Додик.

Он је рекао да одлука Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту није случајна, а то је илустровано зградом у Сарајеву у којој је сједиште СДА.

-Та зграда је власништво једног од најбогатијих Срба Михајла Мише Семјана, човјека који има насљеднике и траже поврат имовине.Али, СДА ту вилу не жели да врати, да се исели, што говори о обичној отимачини – рекао је Додик. Он је поновио да треба одложити посјету БиХ црногорског предсједника Мила Ђукановића, јер сматра да није вријеме за то.

-Срби су конститутивни у БиХ и нисмо срећни због онога шта се дешава нашем народу у Црној Гори. Друга два члана Предсједништва БиХ нису мислила тако. Морао сам са гласам против и повучем витални нациолани интерес – објаснио је Додик.

На питање новинара, рекао је да је састанку присуствовао и замјеник директора ОБА БиХ Трифко Буха.

-Није био? Ипак јесте. То говори о његовом карактеру. Вјероватно је дошао да чује шта причамо, да би обавијестио свог шефа. То му је посао – рекао је Додик уз осмијех.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија је рекао да ће се на сједницама понашати у складу са закључцима Народне скупштине Српске.

Тегелтија је рекао да он одређује дневни ред Савјета министара БиХ, те да ће бити формирано коодинационо тијело за усаглашавање дјеловања представника РС на различитим нивоима.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
  • Партизан мијења име!
    17h 31m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    22h 4m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    19h 38m
    2
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    36m
    0
  • Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
    20h 44m
    0