Договорени хуманитарни коридори, слиједи трећа рунда (УЖИВО)

03.03.2022. 18:34
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Осми дан војне операције у Украјини, ноћас и јутрос одјекивале експлозије у Кијеву и другим градовима. Градоначелник Херсона и један украјински функционер потврдили су да је Херсон синоћ пао у руске руке.

То је први велики град и стратешки врло битан који су од почетка инвазије заузели Руси.

Осми дан војне операције у Украјини, ноћас и јутрос одјекивале експлозије у Кијеву и другим градовима. Градоначелник Херсона и један украјински функционер потврдили су да је Херсон синоћ пао у руске руке. То је први велики град и стратешки врло битан који су од почетка инвазије заузели Руси.

18.57 - Слуцки: Трећа рунда преговора наредних дана

"Трећа рунда преговора са Украјином биће одржана наредних дана", рекао је предсједник Комитета за Међународне послове Државне Думе Федералне Скупштине Руске Федерације Леонид Слуцки, преноси ТАСС

Он је додао да "споразуми са Украјином могу захтјевати парламентарне напоре, укључујући сатификацију".

Слуцки није искључио могућност одржавања још неколико рунди преговора са украјинском делегацијом.

"Споразуми између Руске Федерације и Украјине биће фиксирани на највишем нивоу у блиској будућности", рекао је Слуцки.

18.44 - Испуњен један услов, наставак у трећој рунди

Украјинска делегација није добила резултате које је очекивала и наставиће дијалог у трећој рунди преговора, рекао је члан преговарачког тима Украјине Михаил Подољак, преноси ТАСС:

"Стране су постигле разумијевање о заједничком обезбјеђивању хуманитарних коридора уз привремени прекид ватре", истакао је Подољак.

Он је прецизирао да ће "Руска Федерација и Украјина ускоро створити канале комуникације и интеракције за организацију хуманитарних коридора".

18.22 - Путин: Боримо се са неонацистима који свој народ користе као живи штит

Боримо се са неонацистима чији су се преци у Другом свјетском рату борили са Хитлером. Ти неонацисти властиту популацију користе као живи људски штит, поручио је Владимир Путин, предсједник Русије.

18.10 - Зеленски позвао Путина на разговор

Предсједник Украјине Володимир Зеленски каже да је разумно разговарати, па је на прес конференцији позвао руског предсједника Владимира Путина на састанак уз поруку "Ја не гризем. Чега се плашите".

17.41 - Руски захтјеви

Захтјеве Русије саопштио је министар спољних послова земље Сергеј Лавров.

Он је рекао да Русија има три захтјева:

Украјина мора да "демилитаризује и денацификује", да призна Крим као дио Русије, коју је Москва анектирала 2014, и да формално призна двије области Доњецк и Луганск као независне државе, што је Русија учинила прије десет дана.

17.30 - Кулеба: Нема преговора о територијалном интегритету Украјине

Украјина неће правити никакве уступке у преговорима са Русијом о питањима територијалног интегритета, али ће се фокусирати на разговоре о хуманитарним коридорима, прекиду ватре и враћање на ситуацију која је постојала прије почетка руске агресије, изјавио је данас украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.

17.13 - Лукоил позвао на прекид ватре у Украјини

Руски нафтни гигант Лукоил позвао је на прекид рата у Украјини, јавља АФП.

16.36 - Украјинци саопштили захтјеве

Украјинска страна има три захтјева на којима ће инсистирати током данашњих преговора са руском делегацијом.

Како је истакао члан преговарачког тима Украјине Михаил Подољак, неопходан је тренутни прекид ватре, проглашење примирја и формирање хуманитарних коридора за евакуацију цивила из подручја која су стално гранатирана

16.33 - Конашенков: Око 200 плаћеника из Хрватске стигло у Украјину

Око 200 плаћеника из Хрватске придружило се батаљону националиста у Украјини, изјавио је данас портпарол руског Министарства одбране, генерал-мајор Игор Конашенков.

Конашенков је рекао да је војни аташе Амбасаде Хрватске у Москви позван данас на разговор у руско Министарство одбране и да му је речено да је Русија упозната о доласку плаћеника, преноси ТАС С.

- Само протекле недјеље око 200 плаћеника из Хрватске стигло преко Пољске и придружило се једном од батаљона националиста на југоистоку Украјине - рекао је Конашенков, а преноси ТАС С.

Како је навео, војни аташе обавијештен је о нелегалним активностима хрватског држављанина Дениса Селера, који је, како је рекао, учествовао у борбеним операцијама на југоистоку Украјине 2015. године, а сада је формирао групе хрватских плаћеника за слање у Украјину.

16:20 - Захарова: Очекујемо да ће преговори донијети мир у Донбасу

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла да Русија очекује да ће преговори са Украјином довести до брзог решења ситуације и успостављању мира у Донбасу.

16.19 - Песков: Војна служба привилегија, а не казна

- Регрутовање учесника илегалних протеста у Донбас тешко је могуће, јер је војна служба привилегија, а не казна - сматра секретар предсједника Руске Федерације Дмитриј Песков, преноси ТАС С.

16.13 - Кулеба: Кијев ће радити на стварању хуманитарних коридора

- На разговорима, Кијев ће радити на стварању хуманитарних коридора, прекиду ватре и враћању ситуације пре почетка специјалне операције - рекао је Кулеба, преноси ТАС С.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 23m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    10h 5m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 33m
    0
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    7h 3m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 54m
    1