Dogovoreni humanitarni koridori, slijedi treća runda (UŽIVO)

03.03.2022. 18:34
0
IZVOR: nezavisne.com

Osmi dan vojne operacije u Ukrajini, noćas i jutros odjekivale eksplozije u Kijevu i drugim gradovima. Gradonačelnik Hersona i jedan ukrajinski funkcioner potvrdili su da je Herson sinoć pao u ruske ruke.

To je prvi veliki grad i strateški vrlo bitan koji su od početka invazije zauzeli Rusi.

Osmi dan vojne operacije u Ukrajini, noćas i jutros odjekivale eksplozije u Kijevu i drugim gradovima. Gradonačelnik Hersona i jedan ukrajinski funkcioner potvrdili su da je Herson sinoć pao u ruske ruke. To je prvi veliki grad i strateški vrlo bitan koji su od početka invazije zauzeli Rusi.

18.57 - Slucki: Treća runda pregovora narednih dana

"Treća runda pregovora sa Ukrajinom biće održana narednih dana", rekao je predsjednik Komiteta za Međunarodne poslove Državne Dume Federalne Skupštine Ruske Federacije Leonid Slucki, prenosi TASS

On je dodao da "sporazumi sa Ukrajinom mogu zahtjevati parlamentarne napore, uključujući satifikaciju".

Slucki nije isključio mogućnost održavanja još nekoliko rundi pregovora sa ukrajinskom delegacijom.

"Sporazumi između Ruske Federacije i Ukrajine biće fiksirani na najvišem nivou u bliskoj budućnosti", rekao je Slucki.

18.44 - Ispunjen jedan uslov, nastavak u trećoj rundi

Ukrajinska delegacija nije dobila rezultate koje je očekivala i nastaviće dijalog u trećoj rundi pregovora, rekao je član pregovaračkog tima Ukrajine Mihail Podoljak, prenosi TASS:

"Strane su postigle razumijevanje o zajedničkom obezbjeđivanju humanitarnih koridora uz privremeni prekid vatre", istakao je Podoljak.

On je precizirao da će "Ruska Federacija i Ukrajina uskoro stvoriti kanale komunikacije i interakcije za organizaciju humanitarnih koridora".

18.22 - Putin: Borimo se sa neonacistima koji svoj narod koriste kao živi štit

Borimo se sa neonacistima čiji su se preci u Drugom svjetskom ratu borili sa Hitlerom. Ti neonacisti vlastitu populaciju koriste kao živi ljudski štit, poručio je Vladimir Putin, predsjednik Rusije.

18.10 - Zelenski pozvao Putina na razgovor

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je razumno razgovarati, pa je na pres konferenciji pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina na sastanak uz poruku "Ja ne grizem. Čega se plašite".

17.41 - Ruski zahtjevi

Zahtjeve Rusije saopštio je ministar spoljnih poslova zemlje Sergej Lavrov.

On je rekao da Rusija ima tri zahtjeva:

Ukrajina mora da "demilitarizuje i denacifikuje", da prizna Krim kao dio Rusije, koju je Moskva anektirala 2014, i da formalno prizna dvije oblasti Donjeck i Lugansk kao nezavisne države, što je Rusija učinila prije deset dana.

17.30 - Kuleba: Nema pregovora o teritorijalnom integritetu Ukrajine

Ukrajina neće praviti nikakve ustupke u pregovorima sa Rusijom o pitanjima teritorijalnog integriteta, ali će se fokusirati na razgovore o humanitarnim koridorima, prekidu vatre i vraćanje na situaciju koja je postojala prije početka ruske agresije, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

17.13 - Lukoil pozvao na prekid vatre u Ukrajini

Ruski naftni gigant Lukoil pozvao je na prekid rata u Ukrajini, javlja AFP.

16.36 - Ukrajinci saopštili zahtjeve

Ukrajinska strana ima tri zahtjeva na kojima će insistirati tokom današnjih pregovora sa ruskom delegacijom.

Kako je istakao član pregovaračkog tima Ukrajine Mihail Podoljak, neophodan je trenutni prekid vatre, proglašenje primirja i formiranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz područja koja su stalno granatirana

16.33 - Konašenkov: Oko 200 plaćenika iz Hrvatske stiglo u Ukrajinu

Oko 200 plaćenika iz Hrvatske pridružilo se bataljonu nacionalista u Ukrajini, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

Konašenkov je rekao da je vojni ataše Ambasade Hrvatske u Moskvi pozvan danas na razgovor u rusko Ministarstvo odbrane i da mu je rečeno da je Rusija upoznata o dolasku plaćenika, prenosi TAS S.

- Samo protekle nedjelje oko 200 plaćenika iz Hrvatske stiglo preko Poljske i pridružilo se jednom od bataljona nacionalista na jugoistoku Ukrajine - rekao je Konašenkov, a prenosi TAS S.

Kako je naveo, vojni ataše obaviješten je o nelegalnim aktivnostima hrvatskog državljanina Denisa Selera, koji je, kako je rekao, učestvovao u borbenim operacijama na jugoistoku Ukrajine 2015. godine, a sada je formirao grupe hrvatskih plaćenika za slanje u Ukrajinu.

16:20 - Zaharova: Očekujemo da će pregovori donijeti mir u Donbasu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da Rusija očekuje da će pregovori sa Ukrajinom dovesti do brzog rešenja situacije i uspostavljanju mira u Donbasu.

16.19 - Peskov: Vojna služba privilegija, a ne kazna

- Regrutovanje učesnika ilegalnih protesta u Donbas teško je moguće, jer je vojna služba privilegija, a ne kazna - smatra sekretar predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov, prenosi TAS S.

16.13 - Kuleba: Kijev će raditi na stvaranju humanitarnih koridora

- Na razgovorima, Kijev će raditi na stvaranju humanitarnih koridora, prekidu vatre i vraćanju situacije pre početka specijalne operacije - rekao je Kuleba, prenosi TAS S.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 38m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 29m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 16m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 42m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 24m
    0