Док се оглашавају црквена звона ништа није изгубљено

22.05.2022. 12:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Парох приштевачки Станиша Арсић поручио је данас поводом љетног Никољдана - градске славе Приштине да вјерни народ не смије да заборави Приштину, своје поријекло и припадност српском роду и да све док се оглашавају звона и служи Света литургија у овом граду ништа није изгубљено.

- Не дозволимо да заћуте звона на овој нашој светињи. Не дозволимо да се не служи Света литургија у Цркви Светог Николаја Чудотворца - рекао је прота Станиша, који је са паросима приштевачким Зораном Гођевцем и грачаначким Светиславом Трајковићем служио Свету литургију поводом градске славе.

Литургији је присуствовало више од стотину вјерника, бивших Приштеваца пристиглих организовано из Београда и Ниша и њих десетак са привременим боравком у српским селима надомак Приштине.

Прота Станиша је рекао да је на овим људима данас, а на потомцима убудуће обавеза да сачувају глас изговаран на српском језику у Приштини и да се оглашавају звона и служи Света литургија.

- Све док тако буде - знајте ништа није изгубљено - рекао је прота Станиша.

Он је благодарио свим пристиглим вјерницима и пожелио да их се о сваком сљедећем Светом Николи стоструко више окупи у Храму Светог Николе, радујући се светињи и слави.

Градоначелник косовске општине Грачаница Љиљана Шубарић поручила је свима онима који су рођени, а силом протјерани из Приштине, да сачувају успомену на родни град.

- Чувајући у срцу успомену на Приштину, заједно са нама који смо опстали у њеном окружењу, сачуваћемо и физички и духовно не само Светог Николу, већ и све наше светиње по Косову и Метохији - рекла је Шубарићева новинарима.

Са групом расељених Срба из Београда дошао је и народни посланик у Скупштини Србије Љубиша Стојимировић како би, како је рекао Срни, "утабао пут акцији подјеле 1.000 наслова књига српској дјеци са Косова и Метохије".

- Донели смо данас и предали проти Станиши Арсићу пар стотина књига које ће бити подељене српској деци на Космету - рекао је он, наглашавајући да ће у наредном врло кратком периоду бити допремљено више од 1.000 наслова намијењених школама, посебно онима које опстају у изолованим српским срединама.

Он је навео да је акција допремања наслова српској дјеци почела почетком прошле године на Палама, а потом у Бањалуци, преко Петриње и Словеније.

- Увидели смо да се припадност српском роду најбоље чува књигом и писаном речи. Зато смо одлучили да убрзо књиге дарујемо свуда тамо где живе Срби - Канади, Кипру, Аустралији, Црној Гори, Сјеверној Македонији, свуда тамо где постоје школе на српском језику, културне организације или културно-уметничка друштва - навео је Стојмировић.

Долазак вјерника и Свету литургију обезбјеђивали су у повећаном броју припадници Косовске полицијске службе. 

Коментари 0
Повезане вијести
Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот
Приштинска централна банка одредила да прелазна фаза траје три мјесеца Приштинска централна банка одредила да прелазна фаза траје три мјесеца
Обијене двије српске куће у селу Доња Брњица код Приштине Обијене двије српске куће у селу Доња Брњица код Приштине
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    2h 11m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    19h 54m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    21h 9m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    14h 11m
    5
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    21h 45m
    0