Dok se oglašavaju crkvena zvona ništa nije izgubljeno

22.05.2022. 12:00
0
IZVOR: srna.rs

Paroh prištevački Staniša Arsić poručio je danas povodom ljetnog Nikoljdana - gradske slave Prištine da vjerni narod ne smije da zaboravi Prištinu, svoje porijeklo i pripadnost srpskom rodu i da sve dok se oglašavaju zvona i služi Sveta liturgija u ovom gradu ništa nije izgubljeno.

- Ne dozvolimo da zaćute zvona na ovoj našoj svetinji. Ne dozvolimo da se ne služi Sveta liturgija u Crkvi Svetog Nikolaja Čudotvorca - rekao je prota Staniša, koji je sa parosima prištevačkim Zoranom Gođevcem i gračanačkim Svetislavom Trajkovićem služio Svetu liturgiju povodom gradske slave.

Liturgiji je prisustvovalo više od stotinu vjernika, bivših Prištevaca pristiglih organizovano iz Beograda i Niša i njih desetak sa privremenim boravkom u srpskim selima nadomak Prištine.

Prota Staniša je rekao da je na ovim ljudima danas, a na potomcima ubuduće obaveza da sačuvaju glas izgovaran na srpskom jeziku u Prištini i da se oglašavaju zvona i služi Sveta liturgija.

- Sve dok tako bude - znajte ništa nije izgubljeno - rekao je prota Staniša.

On je blagodario svim pristiglim vjernicima i poželio da ih se o svakom sljedećem Svetom Nikoli stostruko više okupi u Hramu Svetog Nikole, radujući se svetinji i slavi.

Gradonačelnik kosovske opštine Gračanica Ljiljana Šubarić poručila je svima onima koji su rođeni, a silom protjerani iz Prištine, da sačuvaju uspomenu na rodni grad.

- Čuvajući u srcu uspomenu na Prištinu, zajedno sa nama koji smo opstali u njenom okruženju, sačuvaćemo i fizički i duhovno ne samo Svetog Nikolu, već i sve naše svetinje po Kosovu i Metohiji - rekla je Šubarićeva novinarima.

Sa grupom raseljenih Srba iz Beograda došao je i narodni poslanik u Skupštini Srbije Ljubiša Stojimirović kako bi, kako je rekao Srni, "utabao put akciji podjele 1.000 naslova knjiga srpskoj djeci sa Kosova i Metohije".

- Doneli smo danas i predali proti Staniši Arsiću par stotina knjiga koje će biti podeljene srpskoj deci na Kosmetu - rekao je on, naglašavajući da će u narednom vrlo kratkom periodu biti dopremljeno više od 1.000 naslova namijenjenih školama, posebno onima koje opstaju u izolovanim srpskim sredinama.

On je naveo da je akcija dopremanja naslova srpskoj djeci počela početkom prošle godine na Palama, a potom u Banjaluci, preko Petrinje i Slovenije.

- Uvideli smo da se pripadnost srpskom rodu najbolje čuva knjigom i pisanom reči. Zato smo odlučili da ubrzo knjige darujemo svuda tamo gde žive Srbi - Kanadi, Kipru, Australiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, svuda tamo gde postoje škole na srpskom jeziku, kulturne organizacije ili kulturno-umetnička društva - naveo je Stojmirović.

Dolazak vjernika i Svetu liturgiju obezbjeđivali su u povećanom broju pripadnici Kosovske policijske službe. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Priština organizuje referendum, Srbi najavili bojkot Priština organizuje referendum, Srbi najavili bojkot
Prištinska centralna banka odredila da prelazna faza traje tri mjeseca Prištinska centralna banka odredila da prelazna faza traje tri mjeseca
Obijene dvije srpske kuće u selu Donja Brnjica kod Prištine Obijene dvije srpske kuće u selu Donja Brnjica kod Prištine
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    21h 21m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    20h 17m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    20h 21m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    17h 14m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    19h 11m
    0