Док су грађани у карантину, Влада РС расипа јавни новац

04.05.2020. 16:25
0
ИЗВОР: zurnal.info

Док становништво затвара у кућне карантине, а сваку прилику пред микрофоном искористи да се обруши на критичаре који указују на криминал и лоше потезе, Влада Републике Српске иза кулиса јавни новац троши немилице.

ИТ набавке у доба короне драстично поскупљују па је за одржавање јединственог информационог система за регистрацију пословних субјеката сада спремна да плати до готово милион КМ.

Влада је 28. априла нагласила како нема фирми које не могу да учествују на овом тендеру, па ће понуде примати до 14. јуна. Нова или, пак, стара фирма за прескупи ИТ посао биће одабрана дан касније.

Занимљиво, прошле године у јулу овај исти посао био је процијењен на 700.000 КМ, а побједник и једини који је послао понуду био је “Проинтер”. Зашто је цијена истог посла за нешто мање од годину дана скочила на 994.500 КМ из Владе РС, као по ранијем обичају, нису објаснили јавности.

И овај ИТ посао, који је очито намијењен великим играчима, прате занимљивости из документације. Наиме, Влада РС захтијева да понуђач у посљедној финансијској години има промет од минимално милион КМ, као и да позитивно послује у посљедње три године. Осим тога, фирма која се пријави мора да има успјешно искуство у провођењу бар једног уговора вриједности не мањој од 585.000 КМ. Такође, предмет тог ранијег уговора не смије да буде ништа друго до одржавање информационог система и увођење нових софтвера.

ИТ процјенитељи из извршне власти неће признати понуде фирми које им пошаљу збирне уговоре у овој вриједности. Остим тога, захтијевано је да понуђач на располагању има минимално 30 радника за овај информациони систем, али и да они посједују десетине међународних сертификата.

Lanaco” указивао на намјештаљке за “Проинтер”

Овај посао до јула прошле године обављао је бањалучки “Lanaco”, једног од оснивача СНСД-а Небојше Нинића.

Његова фирма 2013. године успоставила је овај информациони систем за 3.016.875 КМ, а наставила да га одржава за 700.000 (од 2017. до 2018. године), а потом га надоградила за 794.430 КМ (од 2018. до 2019. године). “Проинтер” прошле године преузима посао од “Lanaca” нудећи се за 700.000, да би је већ ове године драстично подигао цијену понуде - за готово 300.000 КМ.

На нерегуларности у избору фирме за одржавање система прошле године указивао је управо Нинић. Након девет притужби на набавку “Smart city platforme” Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, у истој жалби навео је да су услови у другим тендерима намјештени “Проинтеру”.

-Жалилац овом приликом жели да укаже на сљедеће чињенице које указују на више него симптоматичну праксу више уговорних органа у посљедњих неколико мјесеци који фаворизују једног понуђача, те за различите предмете јавне набавке прописују исте квалификационе услове за техничку и професионалну способност које може да испуни само један понуђач и на које понуду шаље само један понуђач- навели су из „Lanaca“, писао је портал “Capital”.

Осим тендера за одржавање јединственог информационог система за регистрацију пословних субјеката који је тада коштао 700.000 КМ, подсјетили су и на онај Фонда здравственог осигурања РС за одржавање пословног информационог система (585.468 КМ) и општине Градишка за за софтвер за фактурисање и наплату комуналних услуга (187.153 КМ).

Све послове добио је “Проинтер”!

-На све наведене набавке могућност да пошаље понуду има само један понуђач, исти понуђач се једини јавља, те се на овај начин потпуно изиграва не само поступак јавне набавке, већ и комплетан правни систем- стајало је у жалби “Lanaca”. 

Пословни интереси помрсили су оне страначке. Готово све ИТ тендере у РС преузео је “Проинтер”, који је само од почетка ове године побиједио на више од 50 тендера вриједних више од 45 милиона КМ.

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик признао је 18. јула прошле године да је његов син Игор “сарадник” ове фирме те да од тога има приходе.

 

Пише: Жана Гаук

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    12h 48m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    14h 3m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    19h 54m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    18h 21m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    20h 13m
    0