Dok su građani u karantinu, Vlada RS rasipa javni novac

04.05.2020. 16:25
0
IZVOR: zurnal.info

Dok stanovništvo zatvara u kućne karantine, a svaku priliku pred mikrofonom iskoristi da se obruši na kritičare koji ukazuju na kriminal i loše poteze, Vlada Republike Srpske iza kulisa javni novac troši nemilice.

IT nabavke u doba korone drastično poskupljuju pa je za održavanje jedinstvenog informacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata sada spremna da plati do gotovo milion KM.

Vlada je 28. aprila naglasila kako nema firmi koje ne mogu da učestvuju na ovom tenderu, pa će ponude primati do 14. juna. Nova ili, pak, stara firma za preskupi IT posao biće odabrana dan kasnije.

Zanimljivo, prošle godine u julu ovaj isti posao bio je procijenjen na 700.000 KM, a pobjednik i jedini koji je poslao ponudu bio je “Prointer”. Zašto je cijena istog posla za nešto manje od godinu dana skočila na 994.500 KM iz Vlade RS, kao po ranijem običaju, nisu objasnili javnosti.

I ovaj IT posao, koji je očito namijenjen velikim igračima, prate zanimljivosti iz dokumentacije. Naime, Vlada RS zahtijeva da ponuđač u posljednoj finansijskoj godini ima promet od minimalno milion KM, kao i da pozitivno posluje u posljednje tri godine. Osim toga, firma koja se prijavi mora da ima uspješno iskustvo u provođenju bar jednog ugovora vrijednosti ne manjoj od 585.000 KM. Takođe, predmet tog ranijeg ugovora ne smije da bude ništa drugo do održavanje informacionog sistema i uvođenje novih softvera.

IT procjenitelji iz izvršne vlasti neće priznati ponude firmi koje im pošalju zbirne ugovore u ovoj vrijednosti. Ostim toga, zahtijevano je da ponuđač na raspolaganju ima minimalno 30 radnika za ovaj informacioni sistem, ali i da oni posjeduju desetine međunarodnih sertifikata.

Lanaco” ukazivao na namještaljke za “Prointer”

Ovaj posao do jula prošle godine obavljao je banjalučki “Lanaco”, jednog od osnivača SNSD-a Nebojše Ninića.

Njegova firma 2013. godine uspostavila je ovaj informacioni sistem za 3.016.875 KM, a nastavila da ga održava za 700.000 (od 2017. do 2018. godine), a potom ga nadogradila za 794.430 KM (od 2018. do 2019. godine). “Prointer” prošle godine preuzima posao od “Lanaca” nudeći se za 700.000, da bi je već ove godine drastično podigao cijenu ponude - za gotovo 300.000 KM.

Na neregularnosti u izboru firme za održavanje sistema prošle godine ukazivao je upravo Ninić. Nakon devet pritužbi na nabavku “Smart city platforme” Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, u istoj žalbi naveo je da su uslovi u drugim tenderima namješteni “Prointeru”.

-Žalilac ovom prilikom želi da ukaže na sljedeće činjenice koje ukazuju na više nego simptomatičnu praksu više ugovornih organa u posljednjih nekoliko mjeseci koji favorizuju jednog ponuđača, te za različite predmete javne nabavke propisuju iste kvalifikacione uslove za tehničku i profesionalnu sposobnost koje može da ispuni samo jedan ponuđač i na koje ponudu šalje samo jedan ponuđač- naveli su iz „Lanaca“, pisao je portal “Capital”.

Osim tendera za održavanje jedinstvenog informacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata koji je tada koštao 700.000 KM, podsjetili su i na onaj Fonda zdravstvenog osiguranja RS za održavanje poslovnog informacionog sistema (585.468 KM) i opštine Gradiška za za softver za fakturisanje i naplatu komunalnih usluga (187.153 KM).

Sve poslove dobio je “Prointer”!

-Na sve navedene nabavke mogućnost da pošalje ponudu ima samo jedan ponuđač, isti ponuđač se jedini javlja, te se na ovaj način potpuno izigrava ne samo postupak javne nabavke, već i kompletan pravni sistem- stajalo je u žalbi “Lanaca”. 

Poslovni interesi pomrsili su one stranačke. Gotovo sve IT tendere u RS preuzeo je “Prointer”, koji je samo od početka ove godine pobijedio na više od 50 tendera vrijednih više od 45 miliona KM.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik priznao je 18. jula prošle godine da je njegov sin Igor “saradnik” ove firme te da od toga ima prihode.

 

Piše: Žana Gauk

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM
OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove
Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj
Najčitanije
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    22h 18m
    0
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    16h 31m
    2
  • Godišnjica rođenja Milutina Bojića, autora "Plave grobnice"
    22h 22m
    0
  • Izvučeno tijelo nastradalog rudara
    20h 31m
    0
  • Danas Markovdan
    4h 49m
    0