Докази против хрватских пилота стигли из Хага и Републике Српске

02.06.2022. 09:21
0
ИЗВОР: politika.rs

Као докази против хрватских пилота који су гађали колоне српских избјеглица у августу 1995. године кориштени су документација и информације Међународног кривичног суда за бившу Југославију у Хагу, материјални докази МУП-а Републике Српске, записници о увиђају, искази свједока, медицинска и вјештачења војне струке, сазнаје Политика.

Лист ваводи да је Тужилаштво за ратне злочине Србије оптужницу против Владимира Микца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића подигнута након вишегодишњег преткривичног поступка и истраге која је трајала око годину дана, током којих су прикупљени многобројни докази.

Извор Политике наводи да је Тужилаштво за ратне злочине Србије у оптужници против хрватских пилота предложило да се окривљенима суди у одсуству.

- Имајући у виду да Закон прописује суђење у одсуству, а да је велики број окривљених недоступан државним органима који води поступак, ово је једини начин да се дође до задовољења правде за жртве - навео је саговорник београдског листа.

Он је указао да се, с обзиром да ратни злочин не застаријева, отвара могућност процесуирања осумњичених док год су живи.

Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло је 18. маја оптужницу против четири висока официра Хрватске војске због ратног злочина над српским цивилима јер су у акцији "Олуја" 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне избјеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у мјесту Сводна код Новог Града.

У авионском ракетирању је, за сада, идентификовано 13 убијених особа од којих је по подацима "Веритаса" четворо дјеце и двадесетогодишња трудница, док је 24 рањено.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Невријеме стиже у регион: Очекују се обилне падавине, олује и снијег Невријеме стиже у регион: Очекују се обилне падавине, олује и снијег
Штете широм БиХ: Вјетар јачине орканске олује дувао 105 км/х Штете широм БиХ: Вјетар јачине орканске олује дувао 105 км/х
Олуја "Киран" протутњала и Српском - вјетар носио кровове, чупао дрвеће Олуја "Киран" протутњала и Српском - вјетар носио кровове, чупао дрвеће
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    4h 3m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    8h 6m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    10h 10m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    22h 46m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    7h 24m
    0