Доктору Лази биста и улица у Источној Илиџи (ВИДЕО)

30.04.2020. 20:34
0
ИЗВОР: OSM/is.radio

- Доктор, хирург, родољуб Миодраг Лазић био је наш као што смо и ми били његови. У најтежем времену за народ некадашње Српске Илиџе и Српског Сарајева он је био рука спаса. О његовим добрим дјелима могло би се говорити данима. Доктор Лазић извршио је више од 3.500 хиљаде операција, спасио живот стотинама рањених војника, али и цивила међу којима је, нажалост, било и дјеце. Дошао је у Српску Илиџу у којој је буктао рат, дошао је на на неколико дана а остао три године - каже за ИС радио Горан Шеховац, предсједник Скупштине Борачке организације „Илиџански борац“.

Шеховац истиче да је др Лазића у томе водио патриотизам,  жеља да спаси свој народ с ове стране Дрине,али и љекарска етика. Радио је Лаза, тврди Шеховац, дан и ноћ, без одмора, без часа сна, али срећан због сваког спасеног живота. О њему се могу чути само хвалоспјеви, оправдано, с разлогом.

Борачка организација "Илиџански борац" у знак захвалности доктору Миодрагу Лазићу за све што је учинио током претходног одбрамбено-отаџбинског рата за становништво Српске Илиџе, покренула је иницијативу да једна улица у данашњој Источној Илиџи буде названа по доктору Лази. Осим тога, "Илиџански борац" је већ предузео и неке кораке по питању израде и постављања бисте такође посвећене доктору Лазићу, истиче Шеховац.

- "Илиџански борац" већ је предузео одређене кораке, а тичу се давања назива улици у Источној Илиџи по доктору Лазићу и градње споменика у част доктору Лази. Упутили смо захтјев предсједнику Скупштине општине Источна Иилиџа и начелнику општине Маринку Божовићу у вези са овим и надамо се да ће то бити предмет разматрања на првој сједници Скупштине општине Источна Илиџа по укидању ванредног стања у Српској - наводи Шеховац.

Слика

Представници "Илиџанског борца" већ су контактирали једну ливницу у вези са израдом бисте доктору Миодрагу Лазићу и затражили да се направи предрачун, како би се на вријеме обезбиједила финансијска средства. Шеховац се нада да ће се сви саборци доктора Лазића ујединити и прикупити новчана средства, како не би било потреба да се помоћ тражи од Владе и других републичких институција.

- Статуа би требало да буде постављена око Цркве Светог Василија Острошког на Вељинама, поред Централног споменика погинулим борцима Српског Сарајева или у дијелу шеталишта на Добрињи - каже Шеховац.

"Наша намјера је да то подручје испунимо културно-историјским насљеђем нашег народа, да нас увијек подсјећа на оно шта је наш народ изгубио и оно што је добио наког завршетка одбрамбено-отаџбинског рата 1995. године. Драго ми је што омладина такође предузима различите активности у част доктору Лази, од одавања поште, до цртања мурала и још много тога. Драго ми је да поштују и осјећају дужност према свему што је учинио за нас - поручује Шеховац.

Шеховац истиче да је послат снимак терена од цркве на Вељинама до шеталишта на Добрињи ливници која ће израдити бисту доктора Лазе и да се сада од њих очекује да им доставе пет-шест идејних рјешења, а онда ће Борачка организација ,,Илиџански борац“ и представници општине Источна Илиџа изабрати најбоље.

- Лаза ће тако вјечно живјети међу својим саборцима, на свом тлу - закључио је Шеховац.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање Дана одбране Илиџе Обиљежавање Дана одбране Илиџе
Обиљежавање Дана одбране Илиџе 11. маја Обиљежавање Дана одбране Илиџе 11. маја
Сутра одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Сутра одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    7h 18m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    6h 58m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    10h 21m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    11h 18m
    8
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    8h 15m
    0