Документарац о страдању у Аушвицу "Путовање" отвара 14. Први кадар

05.11.2020. 11:01
0
ИЗВОР: СРНА

Премијером документарног филма "Путовање" аутора Александре Митрић Штифанић, у понедјељак, 9. новембра, у Културном центру Источно Ново Сарајево биће свечано отворен 14. Међународни филмски фестивал "Први кадар".

- На Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма емотивном причом о дванаестогодишњем дјечаку који се суочава са прошлошћу своје прабаке, која је преживјела Аушвиц, на симболичан начин се одаје почаст за храброст, идеале и непрестану борбу за слободу човјечанства - рекла је данас Штифанићева, која је и умјетнички директор и селектор "Првог кадра 2020".

Она је истакла да су ово филмско остварење подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске и Филмски центар Србије.

Премијери овог јединственог документарног остварења, која је заказана за 19.00 часова, требало би да присуствују главни протагониста филма и дио ауторске екипе.

- На свечаној церемонији отварања фестивала биће уручено фестивалско признање Лик кнеза Павла за допринос развоју и унапређењу кинематографије у региону. Ове године, према одлуци Савјета фестивала, признање ће бити уручено Академији уметности Београд, поводом 25 година Академије - најавила је Штифанићева.

Према њеним ријечима, овогодишњи фестивал биће одржан од 9. до 14. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом "Фестивал без маске!".

Штифанићева је нагласила да мото фестивала подсјећа на истинске вриједности филмских остварења и тежњу фестивала да подстиче документаристички поглед на свијет, без скривања.

Она је открила да ће се у пет фестивалских селекција такмичити 30 филмских остварења документарног и кратког играног филма, које ће оцјењивати жири у саставу професор Драган Елчић, предсједник жирија, и чланови професор Јована Николић, продуцент, и Дејан Дабић, филмски критичар.

У оквиру едукативног програма Фестивала биће одржана Филмска школа Првог кадра са Радионицом анимираног филма, "ДокМастерКлас" предавањима и пројекцијом значајних анимираних и документарних филмова.

У пратећем програму фестивала биће одржан дјечији филмски програм КИДС фест, промоција књиге "Пишчево путовање-митска структура за писце!" Кристофера Воглера, у издању Филмског центра Србије, специјалне пројекције и програм играних филмова на Првом кадру, у оквиру ког ће премијерно у Републици Српској и БиХ бити приказан најновији филм Дарка Бајића "Име народа".

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а Фестивал суфинансирају град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Пријатељ фестивала је КП "Водовод и канализација" Источно Сарајево.

Медијски покровитељи су РТРС и Новинска агенција Републике Српске СРНА.

Филмску школу Првог кадра суфинансира Министарство спољних послова Србије.

Коментари 0
Повезане вијести
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Вуковцима бесплатно полагање возачког испита Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    22h 21m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 17m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    21h 21m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    18h 14m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    12h 5m
    0