Dokumentarac o stradanju u Aušvicu "Putovanje" otvara 14. Prvi kadar

05.11.2020. 11:01
0
IZVOR: SRNA

Premijerom dokumentarnog filma "Putovanje" autora Aleksandre Mitrić Štifanić, u ponedjeljak, 9. novembra, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće svečano otvoren 14. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar".

- Na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma emotivnom pričom o dvanaestogodišnjem dječaku koji se suočava sa prošlošću svoje prabake, koja je preživjela Aušvic, na simboličan način se odaje počast za hrabrost, ideale i neprestanu borbu za slobodu čovječanstva - rekla je danas Štifanićeva, koja je i umjetnički direktor i selektor "Prvog kadra 2020".

Ona je istakla da su ovo filmsko ostvarenje podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Filmski centar Srbije.

Premijeri ovog jedinstvenog dokumentarnog ostvarenja, koja je zakazana za 19.00 časova, trebalo bi da prisustvuju glavni protagonista filma i dio autorske ekipe.

- Na svečanoj ceremoniji otvaranja festivala biće uručeno festivalsko priznanje Lik kneza Pavla za doprinos razvoju i unapređenju kinematografije u regionu. Ove godine, prema odluci Savjeta festivala, priznanje će biti uručeno Akademiji umetnosti Beograd, povodom 25 godina Akademije - najavila je Štifanićeva.

Prema njenim riječima, ovogodišnji festival biće održan od 9. do 14. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom "Festival bez maske!".

Štifanićeva je naglasila da moto festivala podsjeća na istinske vrijednosti filmskih ostvarenja i težnju festivala da podstiče dokumentaristički pogled na svijet, bez skrivanja.

Ona je otkrila da će se u pet festivalskih selekcija takmičiti 30 filmskih ostvarenja dokumentarnog i kratkog igranog filma, koje će ocjenjivati žiri u sastavu profesor Dragan Elčić, predsjednik žirija, i članovi profesor Jovana Nikolić, producent, i Dejan Dabić, filmski kritičar.

U okviru edukativnog programa Festivala biće održana Filmska škola Prvog kadra sa Radionicom animiranog filma, "DokMasterKlas" predavanjima i projekcijom značajnih animiranih i dokumentarnih filmova.

U pratećem programu festivala biće održan dječiji filmski program KIDS fest, promocija knjige "Piščevo putovanje-mitska struktura za pisce!" Kristofera Voglera, u izdanju Filmskog centra Srbije, specijalne projekcije i program igranih filmova na Prvom kadru, u okviru kog će premijerno u Republici Srpskoj i BiH biti prikazan najnoviji film Darka Bajića "Ime naroda".

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a Festival sufinansiraju grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Prijatelj festivala je KP "Vodovod i kanalizacija" Istočno Sarajevo.

Medijski pokrovitelji su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske SRNA.

Filmsku školu Prvog kadra sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži
Dječiji fudbalski turnir 1. i 2. juna u Istočnom Novom Sarajevu Dječiji fudbalski turnir 1. i 2. juna u Istočnom Novom Sarajevu
Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    19h 38m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    19h 45m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    16h 27m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 5m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    11h 37m
    0