Dola - pivski Vitlejem i Zid plača

06.06.2024. 11:33
3
IZVOR: vijesti.me

Dola – mjesto stradanja, tuge, mjesto plača i golgote.

Dola – mjesto gdje je 7. juna 1943. godine folksdojčerska jedinica "Princ Eugen", uz podršku "Handžar" divizije, ubila 522 stanovnika Pive, a među njima i 109 djece.

Dola – mjesto gdje je porodica Verun prestala da postoji, a dijete Mitre i Mališe Đikanović nije dočekalo ni ime da dobije – strijeljano je u trenutku dolaska na svijet.

Dola – mjesto opomene i mjesto ćutanja.

Spomenici pričaju o stradanju, ubijenoj nejači, o plaču koji se i danas čuje, o pivskoj krvavoj bajci i pivskom Vitlejemu.

„Pivska krvava bajka“, „pivske Šumarice“, „pivski Vitlejem i zid plača“, samo su neki od naziva za Dola. Da se to mjesto uspjelo izboriti za zasluženu stranicu u istorijskim udžbenicima bilo bi dovoljno reći samo Dola. I ništa više, i ništa manje. Ovako, i dalje mnogi u Crnoj Gori ne znaju za mjesto gdje je 7. jula 1943. folksdojčerska jedinica „Princ Eugen“ za sat ubila 522 ljudi, među kojima i 109 djece, od kojih je jedno rođeno na gubilištu. I dalje je, izgleda, na novinarima da o stradanju pivskog naroda kada je za vrijeme Pete ofanzive ubijeno njih oko 1.260, kada je u svakom selu pivske župe tih desetak dana 1943. bilo po jedno stratište, upoznaju javnost.

Nevine žrtve u Dolima bile su podijeljene u tri grupe – jednu su činili muškarci stariji od 15 godina, drugu žene i djevojke, a treću djeca.

Redoslijed ubijanja bio je obrnut.

Gubilište je preživio samo jedan stradalnik – tridesetšestogodišnji Miloš Glomazić koji je uspio da pobjegne sa strelišta i tako bude svjedok najtežeg zločina u Pivi koji se dogodio za vrijeme Drugog svjetskog rata. Miloš je preminuo 1986. godine.

U dolinama gdje su ubijene nevine žrtve 1977. godine napravljen je memorijalni kompleks, rad vajara Luke Tomanovića, a prije deset godina izgrađena je i crkva, tipa lovćenske kapele.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) je 2017. godine kanonizovao sve žrtve zločina u Pivi, a dan njihovog spomena je 7. jun.

Pobratimi koje je zbližilo stradanje

Pivljane i pobratime iz Velike i Gornje Ržanice, zbližila je ista nevolja i isto stradanje.

Tamo je ista SS jedinica, potpomognuta brdskom "Skenderbeg" divizijom, 28. jula 1944. godine na najsvirepiji način ubila oko 800 ljudi, žena i djece.

Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Srboljub 06.06.2024. 18:13
  Turad su u svakoj prilici pokazivali pravo lice, lice koljača srpske djece. Zato Srbi znajte da je svako ture potencijalni koljač srpske djece, te se tako odnosite i prema sebi, i prema njima, i prema budućnosti.
 • Generic placeholder image
  grkzorba 06.06.2024. 14:14
  da smo pivljani to ucinili handzarlijama to bi bilo proglaseno genocidom u 16.ovako-kolateralna steta bez icije krivice,ko da su se mucenici poubijali sami.tako uglavnom i u proteklom ratu.a moguce i u nekom narednom...
 • Generic placeholder image
  Građanin 06.06.2024. 11:55
  Srpske suze niko ne briše, čini mi se ni mi Srbi onoliko koliko treba!
Povezane vijesti
Vraćanje ćirilice u državne institucije Crne Gore Vraćanje ćirilice u državne institucije Crne Gore
Strašno nevrijeme pogodilo Crnu Goru: Dvije osobe poginule Strašno nevrijeme pogodilo Crnu Goru: Dvije osobe poginule
Bombaški napad na Cetinju: Jedna osoba poginula, više povrijeđenih Bombaški napad na Cetinju: Jedna osoba poginula, više povrijeđenih
Najčitanije
 • Vladika Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje (FOTO)
  8h 5m
  0
 • Poznato kada se igra finale Vimbldona između Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza
  9h 5m
  0
 • U Palama prikupljeno 3.500 KM za liječenje Milijane Grujić
  7h 21m
  0
 • Vrućine utiču na zdravlje - predostrožnost za djecu i stare
  10h 27m
  0
 • Moguća velika odstupanja od reda letenja
  23h 43m
  0