Дом здравља "Источно Сарајево" најавио једночасовни штрајк уколико њихови захтјеви не буду испуњени

18.01.2024. 19:34
2
ИЗВОР: katera.news

Управа општине Источна Илиџа одржала је данас састанак са представницима Дома здравља "Источно Сарајево" на којем је разговарано о проблемима ове здравствене установе, чији колектив, од љекара, сестара до управе и административних радника улаже огромне напоре и херојски обавља свој посао.

Како су навели из ове општине, Дом здравља "Источно Сарајево" ће 25. јануара имати једночасовни прекид рада – штрајк, уколико њихови захтјеви, који се односе на рјешавање финансијских проблема, не буду испуњени.

-  Наша општина је ове године Буџетом предвидјела 120.000 КМ за Дом здравља, а до 25. јануара уплатићемо износ од 50.000. Важно је знати да су запослени са Источне Илиџе у 2023. години уплатили 9.221.000,00 КМ по основу обавезног осигурања и 2.400.000,00 КМ осталих доприноса за здравствено осигурање, што укупно износи сса 11.621.000,00 КМ, а то је много више него што наши осигураници потроше по свим основама  – навели су из ове општине.

У саопштењу се наводи да проблеме представља и то што Фонд здравственог осигурања укида бројна плаћања Дому здравља и све више терет пребацује на саму здравствену установу и, између осталог, локалне зајднице, а не обезбјеђују се додатна средства ниједном од надлежних фактора.

- Један од проблема је и одлазак љекара да раде у приватним клиникама. Нереална процјена Фонда здравственог осигурања у погледу броја прегледа пацијената, те самим тим недовољна средства која се дозначавају Дому здравља су велики проблем. Наиме, у нашем граду постоји значајан број старијих особа, а у нашој општини конкретно 3.500 пензионера и самим тим више је људи којима је потребна свакодневна здравствена услуга; нажалост, велики је број онколошких пацијената – навели су из општине Источна Илиџа.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Nevena 18.01.2024. 22:26
    Ako je privatnih klinika bas dosta ,bar nek se povezu sa normalnim zdravstvenim osiguranjem,da gradjanstvo moze da se lijeci.Tako bi bilo mnogo bolje.
  • Generic placeholder image
    Narod 18.01.2024. 20:16
    Zatvori netrebanam takav dom zdravlja i takva hitna svise petljaju u sve od čistačice pa nadalje svakako ti svi doktori rade privatno zašto plaćamo socijalno kad nas naručuju u privatnoj režiji sramota
Повезане вијести
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    16h 18m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    15h 13m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    10h 1m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    11h 7m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    19h 35m
    0