Dom zdravlja "Istočno Sarajevo" najavio jednočasovni štrajk ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni

18.01.2024. 19:34
2
IZVOR: katera.news

Uprava opštine Istočna Ilidža održala je danas sastanak sa predstavnicima Doma zdravlja "Istočno Sarajevo" na kojem je razgovarano o problemima ove zdravstvene ustanove, čiji kolektiv, od ljekara, sestara do uprave i administrativnih radnika ulaže ogromne napore i herojski obavlja svoj posao.

Kako su naveli iz ove opštine, Dom zdravlja "Istočno Sarajevo" će 25. januara imati jednočasovni prekid rada – štrajk, ukoliko njihovi zahtjevi, koji se odnose na rješavanje finansijskih problema, ne budu ispunjeni.

-  Naša opština je ove godine Budžetom predvidjela 120.000 KM za Dom zdravlja, a do 25. januara uplatićemo iznos od 50.000. Važno je znati da su zaposleni sa Istočne Ilidže u 2023. godini uplatili 9.221.000,00 KM po osnovu obaveznog osiguranja i 2.400.000,00 KM ostalih doprinosa za zdravstveno osiguranje, što ukupno iznosi ssa 11.621.000,00 KM, a to je mnogo više nego što naši osiguranici potroše po svim osnovama  – naveli su iz ove opštine.

U saopštenju se navodi da probleme predstavlja i to što Fond zdravstvenog osiguranja ukida brojna plaćanja Domu zdravlja i sve više teret prebacuje na samu zdravstvenu ustanovu i, između ostalog, lokalne zajdnice, a ne obezbjeđuju se dodatna sredstva nijednom od nadležnih faktora.

- Jedan od problema je i odlazak ljekara da rade u privatnim klinikama. Nerealna procjena Fonda zdravstvenog osiguranja u pogledu broja pregleda pacijenata, te samim tim nedovoljna sredstva koja se doznačavaju Domu zdravlja su veliki problem. Naime, u našem gradu postoji značajan broj starijih osoba, a u našoj opštini konkretno 3.500 penzionera i samim tim više je ljudi kojima je potrebna svakodnevna zdravstvena usluga; nažalost, veliki je broj onkoloških pacijenata – naveli su iz opštine Istočna Ilidža.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Nevena 18.01.2024. 22:26
    Ako je privatnih klinika bas dosta ,bar nek se povezu sa normalnim zdravstvenim osiguranjem,da gradjanstvo moze da se lijeci.Tako bi bilo mnogo bolje.
  • Generic placeholder image
    Narod 18.01.2024. 20:16
    Zatvori netrebanam takav dom zdravlja i takva hitna svise petljaju u sve od čistačice pa nadalje svakako ti svi doktori rade privatno zašto plaćamo socijalno kad nas naručuju u privatnoj režiji sramota
Povezane vijesti
Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO) Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 5m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 4m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    23h 17m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    13h 46m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    18h 19m
    0