Дом здравља у Сокоцу оспособљен за масовну имунизацију

24.03.2021. 19:39
0
ИЗВОР: СРНА

Дому здравља у Сокоцу данас је испоручен фрижидер за чување вакцина против вируса корона, захваљујући Институту за јавно здравство и ресорном министарству Републике Српске, чиме су обезбијеђени услови да се крене са масовном имунизацијом заинтересованих грађана, речено је Срни у овој соколачкој здравственој установи.

Адријана Станар, директор Дома здравља "Др Љубомир Ћеранић", рекла је да се до данас за вакцинисање против вируса корона пријавило око 400 лица.

Она је навела да ће сутра екипе ове установе вакцинисати раднике Специјалне болнице за психијатрију, Завода за форензичку психијатрију и три радника Дома здравља на Сокоцу, те неколико лица старијих од 65 година која су се пријавила за имунизацију.

Станарева је напоменула да ова здравствена установа тренутно ради у отежаним условима јер нема довољно људства због тога што је неколико колега позитивних на вирус корона "избачено из строја".

Према њеним ријечима, у протеклих неколико седмица на Сокоцу је све већи прилив пацијената код којих је потврђен вирус корона, па је на пет љекара ових дана пао сав посао пружања здравствене заштите у вријеме тешке епидемиолошке ситуације.

Она је подсјетила да је овој установи са почетком другог таласа епидемије, због повећаног броја пацијента, опремљена ковид амбуланта која има пет лежаја, гдје пацијенти позитивни на вирус корона примају амбулантно парентералну терапију.

- У једном моменту се чак лијечило и 50 пацијената на дневном нивоу и били смо приморани да направимо распоред доласка за примање терапије, те су сви радници ове установе укључени у њихово збрињавање - навела је директор соколачког Дома здравља.

Станарева је навела да тренутно у ковид амбуланти соколачког Дома здравља има 36 пацијената, те додала да се тај број свакодневно мијења.

Она је нагласила да сви запослени равномјерно сносе ризик и терет како у тимовима породичне медицине и консултативно-специјалистичким службама тако и у радиолошкој и служби за биохемијско-лабораторијску дијагностику.

Станарева је истакла да код 50 до 70 одсто лица од броја тестираних буде потврђен вирус, те да се велики број њих може лијечити пероралном терапијом уз надзор породичног љекара, а у неки моментима неопходно је терапију укључити интравенозно.

- Да нисмо опремили ковид амбуланту сада бисмо били у великом проблему -  рекла је директор соколачког Дома здравља.

Према њеним ријечима, уколико се оцијени да је пацијент за болничко лијечење, упућује се у надлежну установу секундарног нивоа и није се десило да је иједан остао незбринут.

- Апелујемо да се грађани најаве код породичног љекара и договоре вријеме прегледа уколико имају испољене знакове акутне респираторне инфекције да би смањили могућност ширења вируса корона - напоменула је Станарева.

Сокочанин Бранислав Мумовић /56/ рекао је Срни да је пет дана провео у Болници "Србија" и са тешком муком побиједио вирус корона, те да није могао радити физичке послове на свом имању и два мјесеца након тога.

- У вријеме лијечења од короне изгубио сам 13 килограма иако сам у пуној Болници у Касиндолу имао изузетну његу, али сам изгубио апетит, чуло укуса и мириса, што ме доводило у тешко психичко стање -  навео је Мумовић.

Мумовић, након свега, не може да вјерује да је људима тешко да носе маску и остају код куће, те поручује свима да се чувају. 

Коментари 0
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици
За седам дана утрошено 1.800 доза комерцијалних вакцина против грипа у Српској За седам дана утрошено 1.800 доза комерцијалних вакцина против грипа у Српској
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    15h 10m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    13h 12m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    12h 5m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    12h 10m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    11h 13m
    1