Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља

09.02.2024. 09:32
2
ИЗВОР: katera.news

Због погоршане епидемиолошке ситуације, Јавна установа Дом здравља „Источно Сарајево“ позива све родитеље, чија дјеца нису примила припадајуће вакцине против морбила (малих богиња) и пертусиса (великог кашља), да се одазову за вакцинацију.

Ради боље организације потребно је да се родитељи дјеце до седам године јаве Служби за педијатрију на број 057/343-318, а родитељи дјеце преко седам година у Хигијенско-епидемијолошку службу на број телефона 057/230-456, сваким радним данима од 7.00 до 10.00 часова.

Мале богиње и велики кашаљ представљају озбиљне заразне болести које су праћене тешким компликацијама, а неке од њих могу довести и до смртног исхода. 

Посљедњих година дошло је до пада обухвата вакцинама из обавезног календара имунизације, смањен је колективни имунитет испод 95 одсто и створени су услови за епидемије заразних болести којих смо се скоро били ослободили, навели су из овох дома здравља.

Примарна доза са три дозе вакцине која садржи пертусис компоненту се спроводи у првојгодини живота, од другог до шестог мјесеца са дефинисаним размација. Прва ревакцинација се спроводи једном дозом вакцине током друге године живота, а друга пред полазак у основну школу.

Прва доза вакцине која спречава морбиле прима се са навршеном годином, а друга са поласком у основну школу.

- Многа дјеца ове вакцине нису примила благовремено, у наведним терминима, али их могу примити и са закашњењем, па стога апелујемо на родитеље - навели су из Дома здравља Источно Сарајево.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Sale 10.02.2024. 21:00
    Nisi lud, al nisi ni edukovan!!!
  • Generic placeholder image
    Антивакс 09.02.2024. 15:58
    Нисмо луди
Повезане вијести
МУП Србије упутио хитан апел Србима у Бечу МУП Србије упутио хитан апел Србима у Бечу
Соколачки ватрогасци у протекла два мјесеца интервенисали 41 пут Соколачки ватрогасци у протекла два мјесеца интервенисали 41 пут
Једночасовни штрајк упозорења упослених у Дому здравља "Источно Сарајево" (ФОТО) Једночасовни штрајк упозорења упослених у Дому здравља "Источно Сарајево" (ФОТО)
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    19h 23m
    9
  • Сутра празник Цвијети
    19h 29m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    19h 37m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    10h 18m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    11h 44m
    0