Домаћа градилишта и кафићи тражиће радника више

13.02.2024. 17:25
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Да су добри лањски резултати подгријали оптимизам у многим браншама, показује посљедње истраживање тржишта рада, према којем ове године већина послодаваца у Српској очекује повећање обима пословања, посебно у области грађевинарства и услужних дјелатности, гдје ће, по свему судећи, тражити радника више.

Према истраживању тржишта рада за 2023/2024. које је спровео Завод за запошљавање РС, протекла година, упркос проблемима, била је у знаку позитивних трендова како по обиму пословања, тако и по унапређењу финансијског резултата.

Највећи број послодаваца, тачније 48 одсто, лани је имао повећање пословања, док је 47 одсто њих  забиљежило пораст финансијских резултата.

Посматрано по дјелатностима, приближно једнак раст у погледу финансијске ефикасности прошле године забиљежили су послодавци из грађевинарства, индустријске дјелатности, трговине и услужних дјелатности.

Овакви трендови пословања представљају позитиван индикатор за могућности новог запошљавања, тако да 61,2 одсто послодаваца у овој години очекује раст обима пословања, а бољем финансијском резултату нада се чак 61 одсто њих.

Истраживање је показало да највеће повећање обима пословања и раст финансијских резултата очекују послодавци које обухвата филијала Требиње, чак 77,5 одсто њих.

Истраживање које је обухватило 1.114 послодаваца из цијеле Српске са 52.837 радника показује да 51 одсто њих планира нова запошљавања. Процјене показују да је ове године у плану посао за 2.987 нових радника, а посматрано према степену стручне спреме, анкетирани послодавци имају потребу највише за радницима са занимањима у оквиру трогодишње и четворогодишње средње стручне спреме.

Анализирајући протеклу годину предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић истакао је за "Глас Српске" да је за грађевинарство и области услужних дјелатности очекивано да у овој години повећају обим пословања, а самим тим и запосле нове раднике, јер су те бранше у експанзији.

- У грађевинарству још има посла, посебно у високоградњи, јер је велика потражња за становима. С друге стране, у области услужних дјелатности и до сада је била велика потражња за радницима - рекао је Ћорић.

Охрабрујуће би, каже, било да су се и предузећа из области прерађивачке индустрије, у којој је стицајем околности лани смањен број запослених, изјаснила да ће примати раднике у овој години.

- Нажалост, прерађивачка индустрија ће бити у стагнацији и у наредном периоду. Како ствари тренутно стоје, пред нашим привредницима у прерађивачкој индустрији је још једна тешка година у којој ће бити готово немогуће запослити нове људе - казао је Ћорић.

Раст у сектору угоститељства и туризма очекује замјеник предсједника и члан Управног одбора "Хореке" Горан Куртиновић који каже да се ситуација у овој области полако поправља. 

- На срећу, има све више туриста, што нам даје вјетар у леђа да проширимо своју понуду - рекао је Куртиновић.

У прилог им, каже, никако не иде то што се туристичка сезона приближава па им угоститељи из региона отимају раднике, од којих су многи већ најавили свој одлазак. Додатну главобољу им, додаје Куртиновић, задају и млади конобари, чија је продуктивност смањена.

- Оно што су прије радила два конобара, данас не могу стићи три, јер нема више те брзине услуживања и заинтересованости за тај посао - казао је Куртиновић.

Нове технологије

Истраживања Завода за запошљавање РС показују да у овој години није планирано значајно унапређење технологија рада нити увођење нових технологија. Тек око 13 одсто послодаваца планира увођење нових технологија или промјена у процес рада које ће довести до потреба за додатном обуком и оспособљавањем запослених.

Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    18h 4m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    19h 19m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    23h 37m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    15h 12m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    23h 21m
    0