Domaće gazdinstvo Marka Đukića: Mala farma koka nadomak centra Pala (FOTO)

26.07.2020. 15:52
0
IZVOR: paljanskenovosti.ba

Paljanin Marko Đukić student je četvrte godine Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu, a već četiri godine bavi se uzgojem domaće rasne živine.

Ovaj dvadesetčetverogodišnji mladić oformio je vlastitu farmu nadomak centra Pala, koju sačinjavaju pet rasnih vrsta koka, a to su: „Leghorn“, „Saseks“, srebrna i jerebičasta vrsta „Talijanki“, kao i domaće koke.

Slika

Marko uzgaja 100 koka pomenutih vrsta i 300 pilića koji rastu, a koji će u narednom periodu biti u prodaji kao koke nosilje.

Ugodno, a korisno

Marko je, u razgovoru za „Paljanske novosti“, istakao da je ovaj posao pokrenuo u želji da započne svoj vlastiti biznis od kojeg bi imao prihode, te da bi sebi omogućio praktičan rad, s obzirom na to da se školuje u domenu poljoprivrede.

- Na ideju sam došao upisavši Poljoprivredni fakultet, jer na našim prostorima studenti ovog fakulteta nemaju mogućnost za praktičan rad, pa sam odlučio da to sam sebi omogućim. U našem kraju nije mnogo razvijena poljoprivreda, posebno uzgoj pernatih životinja, te sam odlučio da se oprobam u tome i da podstaknem druge mlade ljude da se bave ovim zanimanjem - rekao je Marko.

Ovaj mladić svoje proizvode prodaje na kućnom pragu, ali i putem interneta, a, kako ističe, veoma je zadovoljan prodajom.

Slika

- U svojoj ponudi imam jaja za ishranu, jaja za nasad, piliće, pa čak i koke, ukoliko neko želi da kupi. Veoma sam zadovoljan prodajom, za moje proizvode već se pročulo na cijeloj teritoriji grada Istočno Sarajevo. Imam jako lijep odnos sa kupcima, a oni stalni znaju da je moguća dostava na kućnu adresu, koju vršim ja lično - objasnio je Marko.

On je napomenuo da školjka jaja njegovih koka košta 13.00 KM, cijena jaja za nasad kreće se od 1.00 KM do 1.50 KM, dok cijena pileta iznosi od 3.00 KM do 4.00 KM, zavisno od uzrasta.

Ponosan na svoje malo domaće gazdinstvo

Kako ističe naš vrijedni sugrađanin, u početku je neznanje povremeno uzimalo svoj danak, pa se ponekad suočavao i sa problemima, ali s vremenom je dolazilo i iskustvo, učio je na svojim greškama, zbog čega je sada, kako kaže, ponosan na svoje malo domaće gazdinstvo.

- Savjete sam najčešće tražio na internetu, pridružio sam se različitim "Fejsbuk" grupama gdje živinari razmjenjuju svoja iskustva, ali i na Fakultetu, gdje su mi profesori rado izlazili u susret, kad god mi je bila potrebna određena informacija - dodao je Marko.

Slika

On je, najprije, oformio jato domaćih crvenih koka, koje nose mnogo manje jaja nego rasne, za koje on tada nije ni znao da postoje, ali, kako navodi, u komunikaciji sa različitim živinarima, vrlo brzo je saznao sve informacije koje su mu bile potrebne.

- Sada imam rasne vrste živne koje na ovim prostorima nema mnogo ljudi. U pitanju su hibridi koka koje nose jaja nekoliko godina. Naravno, u svojim jatima posjedujem i pjetlove. Da bi razmnožavanje koka funkcionisalo na najbolji način, potreban je jedan pjevac na sedam koka. Živinari u svijetu sve češće u svoja jata ubacuju rasne vrste koka koje nose jaja nekoliko godina i trude se da izbace crvenu koku koja nosi jaja na zatvorenom najduže dvije godine, a na otvorenom samo jednu - objasnio je Marko.

Kvalitetna ishrana koka dovodi do kvalitetnih jaja

Marko za svoje koke kombinuje različite vrste žitarica, kojim ih hrani u zavisnosti od dijela dana, pa čak i godine.

- Za koke je bolje da zimi jedu više kukuruza, jer je kaloričniji, više se zadržava u njihovom organizmu i održava toplotu, što im je potrebno da bi snijele jaje. Pored kukuruza, takođe, hranim ih ječmom i sojom, naravno, u onom periodu kada nisu napolju i ne pasu travu - rekao je Marko.

 On je istakao da od ishrane koka mnogo zavisi i kvalitet jaja, kao i od vrste kojoj one pripadaju.

Slika

- Bijele koke nose krupna bijela jaja, koja se najčešće mogu porediti sa jajima koje nose hibridne koke, imaju manje holesterola u sebi i, samim tim, dosta su zdravija. Naravno, veoma je bitno da koke u svoj organizam unose prirodnu hranu, kako bi jaja bila što kvalitetnija - istakao je Marko.

Uz dobru organizaciju, sve se postiže

Marko, iako je vrlo mlad, mnogo vremena provodi u svojoj farmi, ali, kako kaže, ne zato što mora, jer živinarstvo zahtijeva svega dva sata posla tokom cijelog dana, već zato što on tu uživa.

- Uz dobru organizaciju, sve se može postići. Smatram da, zbog mog posla, ne trpe ni društveni, ni privatni život. Meni nije problem da sve organizujem, to mi predstavlja zadovoljstvo, jer naprosto, na mene opuštajuće djeluje kada gledam piliće kako trčkaraju - naglasio je naš sugrađanin.

Slika

 Uskoro i proširenje farme

Marko ističe za „Paljanske novosti“ da svoju farmu planira i da proširi, te priprema još inkubatora za uzgoj pilića, zbog povećane potražnje.

Ovaj mladi Paljanin član je Udruženja odgajivača sitnih životinja „Obrenovac 2011“, a predsjednik ovog Udruženja posvjetovao ga je da naruči prstenove za svoju živinu, te na taj način brendira svoju proizvodnju i njen kvalitet, što je sa zadovoljstvom i uradio.

Marko planira i da, nakon berndiranja, bude učesnik na izložbama živine, gdje će predstaviti plodove svoga rada.

Markovi proizvodi pronašli su put do brojnih korisnika u Palama, ali i širom grada Istočno Sarajevo, a narudžbe prima na broj telefona: 066/461-660, te putem društvenih mreža.

Ukoliko želite da poručite nešto iz ponude Markove farme, narudžbu će vam dostaviti, uvijek nasmijani, mladi paljanski farmer, na kućnu adresu.

Marko je primjer da je moguće istovremeno i raditi i uspješno studirati, te da će takav trud neminovno uroditi plodom.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju guslarsko veče u Palama U nedjelju guslarsko veče u Palama
U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    14h 21m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 17m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    13h 21m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    10h 14m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    12h 11m
    0