Домаће политичаре није брига за муке "обичног свијета"

12.04.2022. 21:21
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Домаћи политичари, односно огромна већина њих, не осјећају било какву одговорност, потребу, али ни жељу за рјешавањем основних животних проблема грађана.

Ово за "srpskainfo.com" тврде политички аналитичари и представници невладиног сектора које смо питали за мишљење о (не)спремности овдашњих политичара да рјешавају егзистенцијална питања и проблеме обичних људи.

Недавно неукусно медијско препуцавање између представника власти и опозиције у случају потребе хитне реконструкције бањалучке Гимназије, као и бројни други слични примјери у којима су политичари годинама глуви и слијепи кад је ријеч о потребама “ситне раје”, према ријечима саговорника "srpskainfo.com", представљају примјер неосјетљивости за проблеме грађана.

Управо је примјер Гимназије показао колика небрига политичара влада за грађане, у овом случају дјецу.

За двије седмице од појављивања у јавности проблема које има Гимназија у Бањалуци, нико од функционера није се огласио. Кад су то учинили предсједница и премијер Српске, нашли су се на мети.

Лисица и кокошињац

Извршни директор Хелсиншког одбора за људска права у Републици Српској, Бранко Тодоровић, за Српскаинфо каже да су домаћи политичари, у глобалу, постали “отуђена каста” коју, како тврди, ни најмање не интересују муке оних који су за њих гласали.

- Политичари у Републици Српској, а ништа боља ситуација није ни у Федерацији БиХ, немају никакву емпатију према грађанима. Ту нема ни жеље, ни мотива, а богами, ни знања да се нешто уради како би ријешили конкретне проблеме који муче људе – каже Тодоровић.

Истиче да постоји неколико разлога који су довели до тога да просјечног политичара у Српској и БиХ, како каже, скоро апсолутно не занима то што се школе урушавају, што се возимо по дотрајалим и пропалим путевима, што у многим насељеним мјестима увођење струје и воде у домаћинства и даље представља сензацију, иако је 21. вијек.

– Први разлог је то што се, кад говоримо о огромној већини домаћих политичара, ради о потпуно некомпетентним људима, који немају појма како да било шта паметно ураде за грађане. Погледајте само ко све сједи у министарским и директорским фотељама. Тамо су махом људи који нису стручни за обављање послова који су им повјерени. Други разлог је то што је огромна већина овдашњих политичара своју мисију схватила на начин да само вребају прилику како да се обогате у што краћем року, а за проблеме обичних људи их апсолутно није брига. Постоји изрека да се лисици не даје да чува кокошињац – каже Тодоровић.

Паралелни универзум

Утисак да је већина политичара у Републици Српској, најблаже речено, прилично ноншалантна према рјешавању животних проблема људи, дијели и политичка аналитичарка Тања Топић.

Према њеним ријечима, сва силна обећања, која домаћи политичари дају у предизборним кампањама, а посебно они на власти, представљају “страшну манипулацију грађанима”.

– Људима се обећавају немогуће ствари, а не рјешавају се чак ни нека основна питања. Посљедњих пар година, посебно у свјетлу живота у пандемији, а затим и тешке битке коју водимо са инфлаторним шоком, поскупљењима животних намирница и енергената, показује се чак и једна врста надмености, бахатости, као и неразумијевања политичара за проблеме обичних људи – истиче Топићева.

Сматра да је узрок такве безосјећајности то што су домаћи политичари, према њеним ријечима, развили “паралелни свијет у којем функционишу”.

– Они живе у свијету луксуза и богатства, који нема додира са животом и проблемима обичних људи. Мислим да су политичари, заправо, највећи генератори стварања јаза између богатих и сиромашних у нашем друштву – закључује Топићева.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  UA 17.04.2022. 12:47
  Ne samo politicare nego i njihove pristalice koji su zaposleni na nekim nizim funkcijama kao na primjer u organima uprave gdje su nazalost u prilici da odlucuju.Tek tada vidite koliko su ti likovi ufurani i koliko je za njih "mali covjek", stranacki neopredjeljen, u nezavidnoj situaciji.Kada trazite pomoc dobicete je ako imate vezu a ako je nemate tesko tom pojedincu.U tom slucaju mozete rijesiti svoj problem na nacin po kome je bih najpoznatija i prva u Evropi. E zato postoje izbori....
Повезане вијести
Oснован клуб "E буди ДРУГачији" у Источном Сарајеву Oснован клуб "E буди ДРУГачији" у Источном Сарајеву
Скупштина дала коначно име - Република Српска Скупштина дала коначно име - Република Српска
Сутра почиње Славијин 3X3 баскет у Источном Сарајеву Сутра почиње Славијин 3X3 баскет у Источном Сарајеву
Најчитаније
 • Саобраћајна несрећа у Поткрајевима
  23h 52m
  0
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  22h 39m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  5h 35m
  12
 • Сунцобран убио жену
  4h 23m
  0
 • Шаровић и Тривић на Романији
  21h 30m
  0