Домови здравља прелазе на трезорски начин пословања

30.08.2019. 15:53
0
ИЗВОР: Катера

Министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске Ален Шеранић разговарао је данас у Палама са 13 директора домова здравља Сарајевско-романијске регије и Подриња о текућим проблемима у тим установама.

Шеранић је истакао важност овог састанка јер на њему, како је рекао новинарима, разговарано о свим проблемима, недостацима, потребама и активностима у домовима здравља и њиховим амбулантама, које ће бити потребно ријешити у наредном периоду.

- Ситуација у овим домовима здравља је мање-више слична као и у цијелој Републици Српској. Отприлике сви се сусрећу са истим проблемима зависно од дома здравља и начина на који он функционише - истакао је  Шеранић.

Он је похвалио поједине локалне заједнице из ових регија, које су поред сталне новчане помоћи домова здравља од Фонда здравственог осигурања РС, финансијски помогле и стално помажу рад тих здравствених установа.

- Морам рећи да смо данас разговарали и о стварима које подразумијевају увођење домова здравља на трезорски начин пословања, те модел и начин на који се то планира урадити - рекао је Шеранић новинарима.

Министар Шеранић је појаснио да би тај начин пословања домова здравља у Српској помогао и у самом раду локалних заједница, које су у већини случајева оснивачи својих матичних домова здравља.

Такође, министар је нагласио да имају у плану реализовати пројекат бесплатних офалмолошких прегледа за грађане из поменутих регија, које би подржала руска хуманитарна мисија.

- Данас смо имали примјер гдје смо за амбуланту Хреша обезбједили један биохемијски анализатор, који се не користи у Рогатици - каже  Шеранић и додаје да на тај начин покушавају да ресурсе које имају у појединим просторима уједине и искористе на најбољи могући начин.

Шеранић каже да малим домовима здравља највећи изазов представља немогућност да љекаре пошаљу на специјализацију.

- Поједини домови здравља имају проблема, али више са аспекта упућивања људи на специјализације, јер ви кад пошаљете човјека на специјализацију морате да примите другога да би обављао његов посао и то је нешто што ове домове здравља доводи у изазов - истиче Шеранић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић изразио је захвалност министру здравља и социјалне заштите РС Алену Шеранићу на посјети, те нагласио да је сарадња општине и локалног Дома здравља Пале изузетна.

- Гледамо да кроз финансијску помоћ помогнемо локалном дому здравља, а прије свега, ову годину карактерише то што ћемо ући у изградњу амбуланте на Јахорини, гдје смо добили помоћ од Владе Србије у износу од 100.000 евра - каже Југовић.

Југовић да су ове године успјели да реализују санацију објеката амбуланти у Подграбу и Мокром, као и да ставе под контролу тренутну финансијску ситуацију и дуг Дома здравље Пале.

Директор амбуланте на Хреши доктор Владимирка Иконић рекла је новинарима да се ова здравствена установа налази у групи малих домова здравља, али да без обзира на недостатке, успјева да пружи адекватну здравствену заштиту.

Она је нагласила да су уз помоћ Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске успјели да реализују набавку санитетског возила, те изразила захвалност и Влади Српске и општини Источни Стари Град на досадашњој подршци.

Директор Дома здравља Фоча доктор Мирослав Ристановић новинарима је рекао да га радује то што ће домови здравља прећи на трезорски начин пословања.

Ристановић је нагласио и важност пројекта бесплатних офталмолошких прегледа, који ће итекако помоћи пацијентима који живе у руралним предјелима у околини Фоче.

Иако имају добру сарадњу са руководством општине Фоча и упркос увећаним средствима општине, која Дому здравља Фоча помаже са 90.000 КМ, Ристановић каже да локални дом здравља послује негативно.

Коментари 0
Повезане вијести
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву У сриједу промоција романа „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    23h 22m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    17h 35m
    2
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    23h 26m
    0
  • Данас Марковдан
    5h 53m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    21h 35m
    0