Domovi zdravlja prelaze na trezorski način poslovanja

30.08.2019. 15:53
0
IZVOR: Katera

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas u Palama sa 13 direktora domova zdravlja Sarajevsko-romanijske regije i Podrinja o tekućim problemima u tim ustanovama.

Šeranić je istakao važnost ovog sastanka jer na njemu, kako je rekao novinarima, razgovarano o svim problemima, nedostacima, potrebama i aktivnostima u domovima zdravlja i njihovim ambulantama, koje će biti potrebno riješiti u narednom periodu.

- Situacija u ovim domovima zdravlja je manje-više slična kao i u cijeloj Republici Srpskoj. Otprilike svi se susreću sa istim problemima zavisno od doma zdravlja i načina na koji on funkcioniše - istakao je  Šeranić.

On je pohvalio pojedine lokalne zajednice iz ovih regija, koje su pored stalne novčane pomoći domova zdravlja od Fonda zdravstvenog osiguranja RS, finansijski pomogle i stalno pomažu rad tih zdravstvenih ustanova.

- Moram reći da smo danas razgovarali i o stvarima koje podrazumijevaju uvođenje domova zdravlja na trezorski način poslovanja, te model i način na koji se to planira uraditi - rekao je Šeranić novinarima.

Ministar Šeranić je pojasnio da bi taj način poslovanja domova zdravlja u Srpskoj pomogao i u samom radu lokalnih zajednica, koje su u većini slučajeva osnivači svojih matičnih domova zdravlja.

Takođe, ministar je naglasio da imaju u planu realizovati projekat besplatnih ofalmoloških pregleda za građane iz pomenutih regija, koje bi podržala ruska humanitarna misija.

- Danas smo imali primjer gdje smo za ambulantu Hreša obezbjedili jedan biohemijski analizator, koji se ne koristi u Rogatici - kaže  Šeranić i dodaje da na taj način pokušavaju da resurse koje imaju u pojedinim prostorima ujedine i iskoriste na najbolji mogući način.

Šeranić kaže da malim domovima zdravlja najveći izazov predstavlja nemogućnost da ljekare pošalju na specijalizaciju.

- Pojedini domovi zdravlja imaju problema, ali više sa aspekta upućivanja ljudi na specijalizacije, jer vi kad pošaljete čovjeka na specijalizaciju morate da primite drugoga da bi obavljao njegov posao i to je nešto što ove domove zdravlja dovodi u izazov - ističe Šeranić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izrazio je zahvalnost ministru zdravlja i socijalne zaštite RS Alenu Šeraniću na posjeti, te naglasio da je saradnja opštine i lokalnog Doma zdravlja Pale izuzetna.

- Gledamo da kroz finansijsku pomoć pomognemo lokalnom domu zdravlja, a prije svega, ovu godinu karakteriše to što ćemo ući u izgradnju ambulante na Jahorini, gdje smo dobili pomoć od Vlade Srbije u iznosu od 100.000 evra - kaže Jugović.

Jugović da su ove godine uspjeli da realizuju sanaciju objekata ambulanti u Podgrabu i Mokrom, kao i da stave pod kontrolu trenutnu finansijsku situaciju i dug Doma zdravlje Pale.

Direktor ambulante na Hreši doktor Vladimirka Ikonić rekla je novinarima da se ova zdravstvena ustanova nalazi u grupi malih domova zdravlja, ali da bez obzira na nedostatke, uspjeva da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Ona je naglasila da su uz pomoć Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske uspjeli da realizuju nabavku sanitetskog vozila, te izrazila zahvalnost i Vladi Srpske i opštini Istočni Stari Grad na dosadašnjoj podršci.

Direktor Doma zdravlja Foča doktor Miroslav Ristanović novinarima je rekao da ga raduje to što će domovi zdravlja preći na trezorski način poslovanja.

Ristanović je naglasio i važnost projekta besplatnih oftalmoloških pregleda, koji će itekako pomoći pacijentima koji žive u ruralnim predjelima u okolini Foče.

Iako imaju dobru saradnju sa rukovodstvom opštine Foča i uprkos uvećanim sredstvima opštine, koja Domu zdravlja Foča pomaže sa 90.000 KM, Ristanović kaže da lokalni dom zdravlja posluje negativno.

Komentari 0
Povezane vijesti
„Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji „Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    12h 23m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    2h 5m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    12h 29m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    12h 27m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    11h 18m
    0