Донесена одлука о најнижој плати за 2021. годину

24.12.2020. 17:00
0
ИЗВОР: Srpskainfo

Влада РС донијела је данас Одлуку о најнижој плати у Републици Српској за 2021. годину, која ће износити 520 КМ.

Како је саопштено након данашње сједнице Владе РС, најнижа плата исплаћује се раднику само када је износ плате радника обрачунате у складу са законом, општим актом или уговором о раду испод износа најниже плате из ове одлуке. Законом о раду прописано је да најнижу плату у Српској утврђује Влада РС на приједлог Економско-социјалног савјета у посљедњем кварталу текуће за наредну годину.

Уколико Економско-социјални савјет не утврди приједлог одлуке о најнижој плати, одлуку доноси Влада РС, имајући у виду кретање плата, раст производње и животног стандарда у Српској.

Влада РС донијела је Рјешења о одобрењу реалокације средстава Буџетске резерве, у износу од 100.000 КМ, за подршку хуманитарне акције „С љубављу храбрим срцима”, за оснивање прве Банке хуманог млијека у Српској.

Донешена је Одлука о одобравању средстава за социјално збрињавање радника у износу од 301.558,12 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и осигурање од незапослености за 169 радника из 19 предузећа, који су процесом стечаја или ликвидације предузећа остали без запослења.

Неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе биће исплаћено 750.000 КМ, за период од 1. јула до 30 септембра ове године, те исти износ новца за период од 1. октобра до 31. децембра.

Влада РС донијела је Рјешења о одобрењу реалокације средстава буџетске резерве, у износу од 50.000 КМ, Унији студената Републике Српске, за реализацију пројекта „Волимо Српску“.

Влада Републике Српске донијела је План образовања одраслих за 2021. годину. Овим планом утврђују се приоритетне области образовања одраслих, инфраструктурне дјелатности потребне за извођење образовања одраслих, одређује распоређивање програма образовања одраслих на јединице локалне самоуправе, оквирни обим средстава за реализацију плана, одређују надлежна министарства за спровођење Плана образовања одраслих, одређују програми и динамика њиховог остваривања.

Приоритетне области у образовању одраслих за 2021. годину су: оспособљавање, средње стручно образовање одраслих, преквалификација, доквалификација и усавршавање и едукација и оспособљавање кадрова за образовни рад са одраслима. Биће омогућено стицање знања, вјештина и способности и запошљавање незапослених лица, као и унапређење знања, вјештина и способности код запослених лица. Посебна пажња ће бити посвећена оспособљавању одраслих који немају занимање, као и унапређењу и проширењу оспособљавања на радном мјесту, уз подстицање примјене информационо-комуникацијских технологија.

Донешен је и План одбране од поплава у Републици Српској у 2021. години и План активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од шумских и других пожара на отвореном простору у Српској у идућој години.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    23h 50m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    21h 52m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    19h 53m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    20h 45m
    1
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    14h 20m
    1