Донирање најдрагоцјеније течности у сталном порасту у Српској

15.07.2022. 08:52
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Добровољно давање крви у Републици Српској је у сталном порасту тако да су количине најдрагоцјеније течности тренутно на задовољавајућем нивоу.

Да је тако, показују подаци Завода за трансфузијску медицину Републике Српске, у којима се истиче да је током 2020. године прикупљено 32.000, а наредне године 37.500 доза најдрагоцјеније течности.

Веселка Ћејић, шефица Службе за прикупљање крви у Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, навела је за "Независне" да је у првих шест мјесеци ове године крв донирало око 17.000 добровољних давалаца.

- Треба напоменути да један давалац крв може дати и више пута током године или да се региструје само једном, када и дарује крв. Током прве половине године у Српској је прикупљено око 18.000 доза крви - појаснила је Ћејићева.

Према њеним ријечима, како залихе крви зависе од појединачних пацијената у болницама и њихових потреба, тешко је у датом тренутку дефинисати која крвна група је тренутно најпотребнија.

- У принципу, најпотребнија је крвна група А Rh D позитивна, као најчешћа крвна група у нашој популацији, а уједно је и крвна група најчешће захтијевана од стране клиничких љекара - рекла је Ћејићева.

Како је истакла, током ове године су највише прикупљене дозе А+ крвне групе, сразмјерно учесталости крвних група у нашој регији.

- Током љета се традиционално смањују залихе крви, и то највише у јулу и августу због мањег броја добровољних давалаца крви, годишњих одмора, те распуста у школама - објаснила је Ћејићева.

Током 2020. године у Бањалуци је прикупљено 11.000 доза крви, док је 2021. године прикупљено 13.000.

- Укупан број давалаца крви у Републици Српској 2020. године био је 23.000, док се наредне године повећао на 27.000 - навели су из Завода за трансфузијску медицину Републике Српске.

Истакли су да акције добровољног давања крви помажу у одржавању задовољавајућих залиха крви за становништво Републике Српске, збрињавање хитних случајева, труднице и жене након порода, лијечење беба и дјеце и различите видове операција, те доказују да постоје хумани грађани који су свјесни чињенице да само једна доза крви може некоме спасити живот.

- Да би се задовољиле потребе лијечења пацијената разним хемопродуктима, у Републици Српској би било потребно 30 добровољних давалаца на сваких 1.000 становника, што у суштини значи да би три одсто популације требало да дарује крв једном у току године да бисмо на располагању имали довољне залихе крви - рекли су раније у овом заводу.

Подсјећамо, Завод за трансфузијску медицину Републике Српске организован је кроз рад трансфузиолошких служби у 10 градова Републике Српске.

Најдрагоцјенија течност се може дати у трансфузиолошким службама које се налазе у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Градишци, Приједору, Зворнику, Источном Сарајеву, Фочи, Требињу и Невесињу.

Аутор: Немања Вукојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Ханпијесачки хуманисти дали крв, прикупљено 37 доза Ханпијесачки хуманисти дали крв, прикупљено 37 доза
Прикупљено 30 јединица крви у Сокоцу Прикупљено 30 јединица крви у Сокоцу
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    16h 42m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    15h 37m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    10h 25m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    11h 31m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    19h 59m
    0