Doniranje najdragocjenije tečnosti u stalnom porastu u Srpskoj

15.07.2022. 08:52
0
IZVOR: nezavisne.com

Dobrovoljno davanje krvi u Republici Srpskoj je u stalnom porastu tako da su količine najdragocjenije tečnosti trenutno na zadovoljavajućem nivou.

Da je tako, pokazuju podaci Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, u kojima se ističe da je tokom 2020. godine prikupljeno 32.000, a naredne godine 37.500 doza najdragocjenije tečnosti.

Veselka Ćejić, šefica Službe za prikupljanje krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, navela je za "Nezavisne" da je u prvih šest mjeseci ove godine krv doniralo oko 17.000 dobrovoljnih davalaca.

- Treba napomenuti da jedan davalac krv može dati i više puta tokom godine ili da se registruje samo jednom, kada i daruje krv. Tokom prve polovine godine u Srpskoj je prikupljeno oko 18.000 doza krvi - pojasnila je Ćejićeva.

Prema njenim riječima, kako zalihe krvi zavise od pojedinačnih pacijenata u bolnicama i njihovih potreba, teško je u datom trenutku definisati koja krvna grupa je trenutno najpotrebnija.

- U principu, najpotrebnija je krvna grupa A Rh D pozitivna, kao najčešća krvna grupa u našoj populaciji, a ujedno je i krvna grupa najčešće zahtijevana od strane kliničkih ljekara - rekla je Ćejićeva.

Kako je istakla, tokom ove godine su najviše prikupljene doze A+ krvne grupe, srazmjerno učestalosti krvnih grupa u našoj regiji.

- Tokom ljeta se tradicionalno smanjuju zalihe krvi, i to najviše u julu i avgustu zbog manjeg broja dobrovoljnih davalaca krvi, godišnjih odmora, te raspusta u školama - objasnila je Ćejićeva.

Tokom 2020. godine u Banjaluci je prikupljeno 11.000 doza krvi, dok je 2021. godine prikupljeno 13.000.

- Ukupan broj davalaca krvi u Republici Srpskoj 2020. godine bio je 23.000, dok se naredne godine povećao na 27.000 - naveli su iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Istakli su da akcije dobrovoljnog davanja krvi pomažu u održavanju zadovoljavajućih zaliha krvi za stanovništvo Republike Srpske, zbrinjavanje hitnih slučajeva, trudnice i žene nakon poroda, liječenje beba i djece i različite vidove operacija, te dokazuju da postoje humani građani koji su svjesni činjenice da samo jedna doza krvi može nekome spasiti život.

- Da bi se zadovoljile potrebe liječenja pacijenata raznim hemoproduktima, u Republici Srpskoj bi bilo potrebno 30 dobrovoljnih davalaca na svakih 1.000 stanovnika, što u suštini znači da bi tri odsto populacije trebalo da daruje krv jednom u toku godine da bismo na raspolaganju imali dovoljne zalihe krvi - rekli su ranije u ovom zavodu.

Podsjećamo, Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske organizovan je kroz rad transfuzioloških službi u 10 gradova Republike Srpske.

Najdragocjenija tečnost se može dati u transfuziološkim službama koje se nalaze u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Gradišci, Prijedoru, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Foči, Trebinju i Nevesinju.

Autor: Nemanja Vukojević

Komentari 0
Povezane vijesti
Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u petak na Palama Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u petak na Palama
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Hanpijesački humanisti dali krv, prikupljeno 37 doza Hanpijesački humanisti dali krv, prikupljeno 37 doza
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 26m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    21h 59m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 25m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    20h 38m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    11h 7m
    3