Доноси ли фебруар ниже цијене прасетине

26.01.2024. 19:23
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Први мјесец у години, који обилује многобројним празницима и по обичају диже цијене прасетине "у небеса" полако пролази, због чега се љубитељи ове хране питају да ли ће у фебруару појефтинити тренутне цијене.

У печењарама прасеће и свињско месо још држи цијену. Неке од печењара су смањиле цијену за, ипак симболичних, десет до 15 одсто, многе нису ни толико.

Зависно од тога да ли га купујете у тржним центрима, месницама или печењарама, цијена килограма печене прасетине је од 27 до 35 марака.

– Нисмо смањивали цијену након празника, нема потребе за то. Набавна цијена прасића је и даље висока, а и потражња за почењем је солидна – кажу у једној месници и роштиљници на подручју Лакташа.

И узгајивачи кажу да је цијена прасића опала за свега 10 одсто по килограму живе ваге.

– Ми узгајивачи сада продајемо прасиће по 10 КМ за килограм живе ваге, а пред Божић је цијена код нас била 12 марака. Тако је на фармама, накупци су наравно тражили више, чак до 17 КМ по килограму – каже Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске.

Он подсјећа да су прошле године у ова доба прасићи били знатно јефтинији, пише СрпскаИнфо. У шпицу, пред Божић 2023. продавали су се по 12 КМ, а послије Божића је цијена спала на 6 до 7 марака.

- Сад је другачије, таква ситуација на тржишту. Све вам је то као берза, цијена зависи од понуде и потражње. Сада је прасића врло мало у понуди, не само због свињске куге, него зато што се о празницима све распродало, а нови прасићи још нису стигли да нарасту – објашњава Маљчић.

Да ли ћемо се ускоро домоћи јефтиније прасетине? То, каже Маљчић, зависи од – временских прилика.

- Ако прољеће порани, ако буде топло вријеме, већ од фебруара ће се прасићи куповати на велико, за товилишта, што значи да цијене неће падати. Ако потраје зима, товилишта ће причекати, па је могуће да прасићи појефтине. Колико би могло бити то појефтињење, нико не може прогнозирати – закључује Маљчић.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте цијена прасића у Српској Расте цијена прасића у Српској
Крмача опрасила 22 прасића: Сточар на 13. престао да броји (ВИДЕО) Крмача опрасила 22 прасића: Сточар на 13. престао да броји (ВИДЕО)
Шверцери искористили празничну трпезу: Прасићи 17 КМ по килограму Шверцери искористили празничну трпезу: Прасићи 17 КМ по килограму
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    7h 56m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 40m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    22h 53m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    19h 7m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    23h 59m
    0