Допринос очувању српског културног насљеђа Анђеле Вуковић из Пала - стрип о Вуку Караџићу

20.09.2023. 09:47
4
ИЗВОР: srna.rs

Кључ српског опстанка је његовање позамашног српског културног насљеђа, поручује млада Паљанка Анђела Вуковић, која је допринос култури сјећања и историји дала кроз стрип о животу и дјелу Вука Стефановића Караџића у којем је указала на значај Вукове реформе, језика и правописа, те забрану ћирилице кроз историју.

Вуковићева, студент прве године руског језика и књижевности у Москви, гдје је успјела да се избори за државну стипендију, каже за Срну да је стрип прије свега кратак, али врло јасан и поучан и да је жељела да буде прикладан и малишанима и одраслима.

- Када сам почела да се бавим израдом стрипа као матурант Средњошколског центра Пале било ми је важно да прикажем шта је све претходило томе да бисмо доживјели реформу и да бисмо у једно такво вријеме очували културу - прича Вуковићева.

Она наводи да је имала више идеја, али да је у разговору са професором српског језика и књижевности у Средњошколском центру Пале одлучила да се бави управо овом темом, тако да стрип прати Вуково одрастање - хронолошки од рођења до смрти, уз посебан осврт на његов рад.

Вуковићева подсјећа да је Вукова реформа дио српске културе, оно на чему српски народ почива, али сматра да људи мало знају о ономе чиме се свакодневно служе.

Она истиче да је кључ српског опстанка у томе колико народ зна о ономе што му се догађало, јер, како каже, историја се понавља док се не научи.

- Моја, али и дужност сваког појединца јесте да крене од себе и чини колико може. Заједно ћемо направити бољи свијет и очувати дивно и позамашно културно насљеђе. Знањем се бранимо и од страдања и од забрана - поручује Вуковићева.

Стрип о животу и дјелу Вука Стефановића Караџића, који је одштампан у неколико примјерака захваљујући општини Пале, могуће је погледати у паљанском Средњошколском центру, а Вуковићева се нада да ће бити доступан и на другим локацијама.

Слика

Фото: srna.rs

Према њеним ријечима, иза свега великог што је за ово мало година постигла, стајала је искључиво жеља и идеја, због чега свима поручује да не одустају и да теже остваривању својих замисли.

- Када желите нешто увијек тражите начин да то и остварите, као што је Пауло Коељо рекао: `Када нешто желимо, читав космос ступа у завјеру како би нам помогао да то остваримо` - истиче Вуковићева.

Њени даљи планови су да, прије свега, буде што бољи студент и да кроз свој рад свијету прикаже српску културу, али и да својим примјером покаже младима да границе не постоје за оне који желе.

Анђела тренутно у Русији живи живот о којем је маштала прије четири године.

- Када живите сан - то је посебан осјећај. Важно је само да вјерујемо у себе и будемо своји, без обзира на то шта други мислили или говорили о вама - поручује Вуковићева.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Mladen 22.09.2023. 09:46
    I jos je taj izrod po imenu vuk stefanovic vjencao se u katolickoj crkvi sa svabicom koja uzgred nikada nije htjela nogom da kroci u Srbiju, toliko je knjiga i starih spisa prosvercovao u monarhiju da je od tog novca izdrzavao 9 clanova porodice u Becu, a i Rusima je prodao dosta starih spisai knjiga koje je jeftino otkupljivao po Srbiji od nepismenih seljaka i monaha- jednom rjecju varalica par ekselans.
    Zato I danas ima ulicu u Zagrebu- napravio im jezik od Srpskog , ( nemogu biti nacija bez jezika i teritorije..) i jos mnogo zla nanjeo Srpskom narodu a ovi nazovi obrazovana elita u Srba ga danas slavi.
    Slavimo svoje dzelate kao i broza, cika seru karadjordjevica i njegove potomke, pasica i ostali olos-Sta se desava sa nama?
  • Generic placeholder image
    Промашен случај 21.09.2023. 21:32
    Вук је изрод, католик,швапски шпијун.Синови му погинули против Русије.По јеретичким обичајима сахрањени у Галицији.

    Србима натурио латиницу,усташама и измишљеним нацијама дао језик.

    Између Русије и Србије убацио клин,да се сада Срби и Руси споразумевају на енглеском,а пре 200 година без преводиоца комуницирали на матерњем језику.

    Нек млада дама још изучи колико је икона и црвених књига, аустријски шпијун украо из србских манастира и продао бечким коњушарима.
  • Generic placeholder image
    Ре Досада 21.09.2023. 12:35
    Онда кад и ти направиш нешто несвакидашње и о теби ће се писати, па ће се вјероватно наћи неко да му будеш досадан/досадна.
  • Generic placeholder image
    Dosada 20.09.2023. 15:37
    Malo ste dosadni sa ovom djevojkom.
Повезане вијести
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    13h 53m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 49m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    12h 53m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    9h 46m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    11h 43m
    0