Достигнут историјски буџет који премашује седам милиона КМ

09.07.2023. 13:17
1
ИЗВОР: srna.rs

Начелник општине Калиновик Радомир Сладоје изјавио је данас Срни да је ова локална заједница од прошлог Петровдана, крсне славе Калиновика, остварила историјски буџет чији износ премашује седам милиона КМ.

Сладоје је истакао да су покретањем туристичког пројекта "Зеленгора" почела улагања у туризам који ће у преспективи, осим пољопривреде, чинити окосницу развоја општине Калиновик.

- Завршена је и трећа од четири планиране лицитације до краја 2023. године током којих је продато укупно 120 локација, чиме је општина остварила приход већи од два милиона КМ. Захваљујући домаћинском пословању и продатим локацијама, достигли смо историјски буџет већи од седам милиона КМ, који нам омогућава даља капитална улагања и реализацију активности које доприносе побољшању квалитета живота наших грађана - рекао је Сладоје.

Према његовим ријечима, радови на изградњи резервоара за воду на Зеленгори су при крају, а планирана је изградња примарне водоводне и канализационе мреже и набавка био-канализационог пречистача коју ће дијелом финансирати Фонд за заштиту животне средине.

Сладоје је навео да су планирани пројекти за ову годину, који би требали допринијети развоју туризма, изградња и уређење инфраструктуре на Зеленгори, те набавка и инсталација ски-лифта на стази "Каћуна".

Он је додао да планирана средства за реализацију ових пројеката износе око 1.730.000 КМ чији је дио обезбијеђен путем кредитних средстава, а за дио средстава постоје обећања Владе Републике Српске и очекује се њихова реализација.

- У овом периоду општина је имала рекордна издвајања за подстицаје у пољопривреди у износу од око 270.000 КМ - истакао је Сладоје.

Он је прецизирао да су та средства утрошена за субвенционисање рада ветеринарске станице "Лане", подстицаје за откуп млијека, субвенционисање куповине 21 високомлијечне јунице сименталке, те за подстицаје за набавку сијена и сточне хране за стоку с циљем смањења посљедица сушне године и недостатка хране за стоку, па су 54 домаћинства добила по 500 КМ.

Сладоје је рекао да су у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обезбијеђени подстицаји у висини од 80.000 КМ за изградњу Калиновачке куће и набавку 25 пластеника, 1.300 кока носиља и 200 товних прасади, што је подијељено грађанима Калиновика који су се опредјелили да оваквим видом производње остваре додатну зараду.

Начелник општине Калиновик је појаснио да су реализацијом овог пројекта створени предуслови да се на подручју општине до краја године произведе око милион кокошијих јаја, 25 тона поврћа и 30 тона меса, а у наредном периоду је планиран завршетак изградње Калиновачке куће путем које ће бити пласирани производи локалних пољопривредних произвођача, чиме ће пољопривреду и туризам бити боље увезани.

Према његовим ријечима, тренд издвајања средстава за подстицаје у пољопривреди биће настављен и у наредном периоду у складу са исказаним потребама грађана.

- Побољшање услова живота у руралним дијеловима општине Калиновик приоритет је актуелне власти па је у протеклој години пуштена у рад улична расвјета у селу Јелашца и асфалтирано око седам километара локалних сеоских путева, што ћемо наставити и у овој години с намјером да ријешимо прилазе селима и засеоцима у већини мјесних заједница и тиме унаприједимо квалитет живота на селу - навео је Сладоје.

Он је истакао да су с циљем останка породица у Калиновику уведени подстицаји од 1.000 КМ за свако новорођено дијете чија оба родитеља имају мјесто боравка и пребивалишта у општини Калиновик, 2.000 КМ за сваког уписаног првачића, а 1.000 КМ за сваког средњошколца који одлучи наставити своје школовање у Калиновику.

Планирана су средства у висини од 50.000 КМ за побољшање наталитета и 45.000 КМ за стипендије, па ће и даље сви редовни студенти имати стипендије у висини од 150 КМ, а и сви туденти који су губили континуитет студирања имаће стипендију од 100 КМ.

Ове године осам приправника у Калиновику завршава приправнички стаж који су започели прошле године путем програма Завода за запошљавање Републике Српске који је за њих обезбиједио плате, а општина је обезбиједила средства за доприносе.

Сладоје је рекао да су у сарадњи са Центром за социјални рад и Црвеним крстом општине Калиновик сви грађани који су у стању социјалне потребе примали или једнократне новчане помоћи или друге врсте помоћи с циљем ублажавања њиховог стања.

Три породице имају сталну мјесечну једнократну помоћ, а близу 100 корисника остварује право на туђу његу и помоћ, за шта општина издваја знатна средства.

Сладоје је рекао даје општина суфинансирала рјешавање стамбеног питања за двије породице, а двјема породицама су обезбијеђена средства за побољшање услова становања.

- Водимо рачуна и о незапосленим демобилисаним борцима и пензионерима па су тако незапослени демобилисани борци до 5. категорије добили три од четири планиране једнократне новчане помоћи, а 60 пензионера је добило помоћ у виду пакета за огрев а у сарадњи са Удружењем пензионера и Борачком организацијома општине Калиновик трудимо се да дамо допринос у рјешавању свакодневних проблема свих наших пензионера и бораца - навео је начелник Калиновика.

Он је додао да с циљем побољшања здравствене заштите грађана Калиновика, општина суфинансира долазак љекара специјалиста чиме су обезбијеђени специјалистички прегледи по минималним цијенама.

- Досадашња улагања у град видно су промијенила слику Калиновика, а и убудуће ћемо радити на уљепшавању града, што подразумијева реконструкцију преосталих фасада, уређење зелених површина, постављање лед расвјете, реконструкцију дјечијег парка, одржавање спортског игралишта на чије трибине су постављење столице, а све са циљем стварања што љепшег амбијента како за нас који живимо овдје тако и за све оне који долазе и који ће тек долазити у наш град - поручио је Сладоје.

Он је навео да Удружење "Гардијско срце" из Бањалуке планира изградњу спомен-парка са паметним клупама и чесмом, а општина је обезбиједила инфраструктуру и пружиће сву потребну техничку подршку.

Према његовим ријечима, успјешна сарадња са Црквеном општином Калиновик резултирала је уређењем порте цркве, односно изградњом платоа између цркве и капеле, а у наредном периоду се планира постављање ограде и капије.

- Трудићемо се да и у наредном периоду наставимо и унаприједимо досадашњу добру сарадњу са свим удружењима, установама и предузећима на територији општине, као и сарадњу са Владом Републике Српске и надлежним министарствима с циљем добробити свих становника Калиновика и развоја наше општине - закључио је Сладоје.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Citalac 09.07.2023. 13:45
    Pa zasto ne daju kakvu pozajmicu RS, da se bez veze ne zaduzuju kod banaka?
Повезане вијести
Егић: Нема могућности у буџету Српске за повећања плата у јавном сектору Егић: Нема могућности у буџету Српске за повећања плата у јавном сектору
За храну и рачуне у Српској оде 80 одсто кућног буџета За храну и рачуне у Српској оде 80 одсто кућног буџета
Српска узима од Мађарске кредит од 214 милиона КМ за крпљење буџета Српска узима од Мађарске кредит од 214 милиона КМ за крпљење буџета
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    9h 24m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    8h 20m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    21h 49m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    8h 24m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    5h 17m
    0