Др Бранка Пекић Семиз: У трудноћи је најважнији први преглед

24.09.2021. 20:04
7
ИЗВОР: ЈЗУ Болница Србија

Специјалиста гинекологије и акушерства-субспецијалиста перинатологије, др Бранка Пекић Семиз помогла је да на свијет дође око 2.500 беба.

Као врхунски стручњак у овој области и неко ко се деценијама бави породиљама, оцјењује да је трудноћа тест за здравље жене.

Према њеним ријечима, у трудноћи је најважнији први преглед, како би се се одредио датум порођаја.

При првом прегледу, каже, важно је упознати се са општим здравственим стањем труднице, породичном анамнезом, евентуалном терапијом коју користи и начином живота.

Током првог прегледа мјери се тјелесна маса и притисак, те се узимају карличне мјере. Доктор током првог прегледа упознаје трудницу и са тим шта је пријевремени порођај, побачај, те пренесена трудноћа.

- Припрема за порођај не почиње у порођајној сали, него при првом прегледу. Тада се, каже, упознаје са простором у ком ће се порађати и инструментима који се користе, а све како одјељење гинекологије трудници не би представљало „баук" и извор страха -  каже др Пекић Семиз.

Говорећи о симптомима трудноће, наша саговорница наводи да их није увијек лако препознати.

- Одређени рани симптоми попут изостанка менструације, поспаности, учесталог мокрења и набреклости дојки могу бити знак да је жена трудна. Код неких жена долази до колапсних стања, због промјена у крвном притиску јер се повећава волумен плазме. У почетку пада притисак, осцилирају вриједности шећера и може доћи до тога да жена колабира. Некима је то први знак трудноће - напомиње др Пекић Семиз.

У случају да дође до патолошког повраћања и губитка тјелесне масе, трудницу је потребно примити у болницу, радити претраге вриједности електролита, пратити притисак, укључити инфузију и витамине, наводи докторица те додаје да су повраћања некад безазлена и пролазна, а некад не.

Трудноћа се контролише у домовима здравља. Како појашњава др Пекић Семиз, при првом прегледу доктор препоручује које претраге треба урадити. До првог трисеместра, истиче, жена треба да уради папа брис, одреди крвну групу, комбиновани screaning од 11. до 13. недјеље - плус шест дана, ултразвучни преглед и лабораторијске анализе. 

Напомиње да очекивани датум порођаја некада и не буде тачан “у дан”.

- Све прије или послије 15 дана сматра се физиолошким. Датум порођаја не може тачно да се одреди ако се не види ембрионални одјек, који се налази у гестационом мјешку, а који настаје у материци. Може се десити да жена има изостанак менструације, а да се не види одјек плода. То не значи да трудноћа није у реду, него да је касније дошло до зачећа - појашњава др Пекић Семиз.

- Свака жена гинеколога треба да сматра пријатељем, јер сваки гинеколог жели све најбоље пацијенту, као и да употријеби све своје стручне, моралне, људске и емотивне ресурсе како би дошло до најбољег исхода и за жену и дијете. Трудноћа је радост и за жену и за породицу - закључује др Бранка Пекић Семиз.

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Neka tamo 26.09.2021. 22:00
    Sve bi bilo super da doktorica ovo sto je izrekla u tekstu praktikuje zaista. Zbog nje sam za malo izgubila glavu na porodu, biće da nisam stigla na vrijeme da podmazem ili sto bi se reklo da dam onoliko koliko ruke koštaju. Da ne pominjem kako su i na šta licile kontrole u toku trudnoće…Period koji bi za ženu i porodicu trebao biti najljepsi se pretvorio u pakao i stres prilikom svakog susreta.
  • Generic placeholder image
    Jovana 26.09.2021. 10:54
    Svaka čast doktorici i cijelom osoblju.
  • Generic placeholder image
    Sanja 25.09.2021. 19:40
    Pohvale za najbolju doktoricu!
  • Generic placeholder image
    Mile 25.09.2021. 13:54
    Ma kako da ne
  • Generic placeholder image
    Milica 25.09.2021. 11:32
    Doktorica je neljubazna jako. Dobro bi bilo da neku svoju rijec i primjeni u praksi.
  • Generic placeholder image
    dragan 25.09.2021. 07:01
    sve pohvale za dr.Pekic Branku,da je nema trebalo bi je izmisliti jer svima nama odaje sigurnost.
  • Generic placeholder image
    Milica 24.09.2021. 22:41
    Zasto je onda doktorica tako ne ljubazna pri prijemu pacijenata ako misli najbolje? I sta je bilo sa tuzbom roditelja koji je smatraju odgovornom za gubitak svoje bebe? Da li je to dobilo epilog?
Повезане вијести
Сладоје: Изузетно важна подршка пацијентима обољелим од епилепсије Сладоје: Изузетно важна подршка пацијентима обољелим од епилепсије
У марту бесплатни скрининг тестови на карцином грлића материце за жене са подручја Источног Сарајева У марту бесплатни скрининг тестови на карцином грлића материце за жене са подручја Источн...
Акцијом давања крви почели "Дани болнице Србија" Акцијом давања крви почели "Дани болнице Србија"
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    19h 1m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    8h 14m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    7h 45m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    8h 8m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    23h 5m
    0