Др Ковачевић о раном оштећењу слуха код дјеце

26.10.2023. 13:17
0
ИЗВОР: katera.news

Др Светлана Ковачевић, специјалиста оториноларингологије, супспецијалиста аудиологије навела је да се у породилишту Болнице „Србија“ у посљедњих 18 година обавља неонатални скрининг слуха.

Тај преглед се, како наводи она, ради свакој новорођеној беби 24 до 72 часа након порода, а до сада је у овом породилишту урађен код више од 8.000 дјеце.

Др Ковачевић објашњава да се, када се код дјетета установи сумња на оштећење слуха, даља дијагностика одвија уз примјену аудиолошких тестова - тимпанометрију, акустички рефлеx и АЕПМС - аудитивне евоциране потенцијале можданог стабла.

Према њеним ријечима, праг слуха се одређује на основу аудитивних евоцираних потенцијала можданог стабла. АЕМПС се ради у седацији тимски са анестезиологом.

- Сва дјеца рођена са оштећењем слуха у нашем породилишту у  зависности од тежине оштећења слуха су амплификована или укључена у програм постављања кохлеарног импланта. Након тога дјеца су укључена у даљу рехабилитацију - поручила је др Ковачевић.

Она је оцијенила да говорни - језички развој, академска достигнућа и социјализација дјеце оштећеног слуха директно зависи од раног откривања и благовременог започињања рехабилитације слушања и говора.

- Популације дјеце у интензивној њези за новорођенчад има многобројне ризике за настанак оштећења слуха као што су порођајна маса испод 1500 грама, асфиксија и хипоксија, интракранијална крварења, хипербилирубинемија, респираторни дистресс синдром, ототоксични лијекови, инфекције, конвулзије - навела је др Ковачевић.

Универзални скрининг оштећења слуха оправдан је прије свега због учесталости урођеног оштећења слуха, додала је др Ковачевић и напоменула да број дјеце која се рађају са оштећењем слуха превазилази збир свих других дефеката утврђених на рођењу. У општој популацији учесталост тешког оштећења слуха је 2:1000 живорођене дјеце.

- Према званичном ставу заједничког комитета за дјечији слух из 2000. године неоходно је спровести систематски предглед-скрининг слуха код све новорођене дјеце при отпуштању из болнице, а најкасније два до три мјесеца након рођења. Код сумњивих случајева потребно је дијагнозу потврдити до шестог мјесеца и интервенцију рехабилитацију започети након тога. На тај начин остварује се принцип ране детекције и интервенције код дјеце оштећеног слуха - закључила је др Ковачевић.

Коментари 0
Повезане вијести
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Наш град у марту постао богатији за 33 бебе Наш град у марту постао богатији за 33 бебе
Болницу "Србија" у 10 дана напустила два доктора и шест медицинских сестара и техничара Болницу "Србија" у 10 дана напустила два доктора и шест медицинских сестара и техничара
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 14m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    9h 38m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    7h 53m
    11
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    1h 12m
    3
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    9h 32m
    0