Dr Kovačević o ranom oštećenju sluha kod djece

26.10.2023. 13:17
0
IZVOR: katera.news

Dr Svetlana Kovačević, specijalista otorinolaringologije, supspecijalista audiologije navela je da se u porodilištu Bolnice „Srbija“ u posljednjih 18 godina obavlja neonatalni skrining sluha.

Taj pregled se, kako navodi ona, radi svakoj novorođenoj bebi 24 do 72 časa nakon poroda, a do sada je u ovom porodilištu urađen kod više od 8.000 djece.

Dr Kovačević objašnjava da se, kada se kod djeteta ustanovi sumnja na oštećenje sluha, dalja dijagnostika odvija uz primjenu audioloških testova - timpanometriju, akustički reflex i AEPMS - auditivne evocirane potencijale moždanog stabla.

Prema njenim riječima, prag sluha se određuje na osnovu auditivnih evociranih potencijala moždanog stabla. AEMPS se radi u sedaciji timski sa anesteziologom.

- Sva djeca rođena sa oštećenjem sluha u našem porodilištu u  zavisnosti od težine oštećenja sluha su amplifikovana ili uključena u program postavljanja kohlearnog implanta. Nakon toga djeca su uključena u dalju rehabilitaciju - poručila je dr Kovačević.

Ona je ocijenila da govorni - jezički razvoj, akademska dostignuća i socijalizacija djece oštećenog sluha direktno zavisi od ranog otkrivanja i blagovremenog započinjanja rehabilitacije slušanja i govora.

- Populacije djece u intenzivnoj njezi za novorođenčad ima mnogobrojne rizike za nastanak oštećenja sluha kao što su porođajna masa ispod 1500 grama, asfiksija i hipoksija, intrakranijalna krvarenja, hiperbilirubinemija, respiratorni distress sindrom, ototoksični lijekovi, infekcije, konvulzije - navela je dr Kovačević.

Univerzalni skrining oštećenja sluha opravdan je prije svega zbog učestalosti urođenog oštećenja sluha, dodala je dr Kovačević i napomenula da broj djece koja se rađaju sa oštećenjem sluha prevazilazi zbir svih drugih defekata utvrđenih na rođenju. U opštoj populaciji učestalost teškog oštećenja sluha je 2:1000 živorođene djece.

- Prema zvaničnom stavu zajedničkog komiteta za dječiji sluh iz 2000. godine neohodno je sprovesti sistematski predgled-skrining sluha kod sve novorođene djece pri otpuštanju iz bolnice, a najkasnije dva do tri mjeseca nakon rođenja. Kod sumnjivih slučajeva potrebno je dijagnozu potvrditi do šestog mjeseca i intervenciju rehabilitaciju započeti nakon toga. Na taj način ostvaruje se princip rane detekcije i intervencije kod djece oštećenog sluha - zaključila je dr Kovačević.

Komentari 0
Povezane vijesti
Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Naš grad u martu postao bogatiji za 33 bebe Naš grad u martu postao bogatiji za 33 bebe
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    20h 51m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    23h 10m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    23h 37m
    0
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    18h 58m
    0
  • Godišnjica rođenja Milutina Bojića, autora "Plave grobnice"
    19h 2m
    0