Др Пејовић о узроцима и превенцији кардиоваскуларних болести

29.09.2022. 14:19
1
ИЗВОР: katera.news

Поводом  обиљежавања Свјетског дана срца специјалиста интерне медицине - супспецијалиста кардиологије, доктор Бојан Пејовић, подијелио је неколико савјета који помажу у очувању најважнијег мишића у тијелу - срца.

- Како би заштитили своје срце потребно је бринути о њему, одабрати здраве животне навике, вјежбати, здраво се хранити, смањити тјелесну тежину, контролисати крвни притисак, одлазити на редовне прегледе, престати пушити, користити савремену технологију у контроли здравља срца - поручио  је др Пејовић.

Он је истакао да су кардиоваскуларне болести још увијек водећи јавноздравствени проблем у свијету и у БиХ, те да односе највише живота - чак 17.5 милиона годишње.

Др Пејовић упозорава да за особе обољеле од кардиоваскуларних болести, којих је у свијету око 520 милиона, Ковид-19 представља додатну пријетњу. Ове особе имају повећан ризик од развоја тешких облика болести, а многи од њих се плаше отићи на редовне и хитне прегледе због страха од заразе.

Како каже, узроци кардиоваскуларних болести су пушење, дијабетес, висок крвни притисак, гојазност, неправилна исхрана, тјелесна неактивност, загађење ваздуха и стрес.

Он напомиње да се на већину ових узрока може утицати контролом и правовременим лијечењем. Осим тога, он истиче и значај савремене технологије, бројних дигиталних алата попут разних апликација помоћу којих можемо пратити властите откуцаје срца, кораке, унос течности, исхрану и друге варијабле, којим појединац може конролисати своје здравствено стање.

- Имајући у виду старење популације, свеприсутну глобализацију и урбанизацију, социоекономску ситуацију, високу превенцију фактора ризика, могуће је очекивати све веће оптерећење кардиоваскуларним болестима, ако се не предузму свеобухватне мјере превенције, међутим и сваки појединац треба настојати сачувати своје здравље кроз здраве животне навике – закључио је др Пејовић.

Ове године Свјетски дан срца 29. септембар обиљежава се под слоганом „Свим срцем за сва срца“. Свјетски дан срца установљен је 2000. године, са циљем да информише јавност о важности очувања срца, јер су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти у свијету.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Citalac 29.09.2022. 17:08
  E jeste tesko njima biti doktor. Kaze ti nemoj pusit, zdravo se hrani, vjezbaj i bilo koji ozbiljniji slucaj salji za Banja Luku.
Повезане вијести
Болница „Србија“ сутра обиљежава крсну славу Свети Козма и Дамјан Болница „Србија“ сутра обиљежава крсну славу Свети Козма и Дамјан
Од 14. новембра дозвољене посјете у Болници „Србија“ Од 14. новембра дозвољене посјете у Болници „Србија“
Симпозијум о хируршком лијечењу важан за здравствени систем цијеле регије Симпозијум о хируршком лијечењу важан за здравствени систем цијеле регије
Најчитаније
 • У пуцњави у Источном Новом Сарајеву рањена једна особа
  16h 37m
  3
 • Ево ко има законско право на субвенције за струју
  21h 36m
  2
 • Ухапшен осумњичени за брутално убиство у Бањалуци
  19h 51m
  1
 • Истрага против Џаке због дреса са именом Јашари?
  17h 47m
  0
 • Оштећења на аутобусу нису од ватреног оружја
  12h 12m
  0