Др Турунташ: Самопрегледи и рано јављање љекару од највећег значаја

14.05.2023. 21:17
1
ИЗВОР: katera.news

Др Наташа Турунташ, специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије у Болници „Србија“, рекла је да је кампања еуромеланома, која има улогу подизања свијести јавности о меланомима и раном откривању сумњивих лезија, започета прије више од 20 година и укључује 33 земље.

- Акценат кампање је на превенцији настанка меланома као најзлоћуднијег тумора у људском организму - нагласила је Турунташ, поводом обиљежавања 14. маја - Дана евромеланома.

Она је навела да према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО) на годишњем нивоу код 3,5 милиона становника у Европи се дијагностикује карцином коже, а више од 22.000 људи умре од меланома.

 

- Измјене постојећих или новонасталих пигментисаних тумора на кожи разлог су да се јавите љекару ради прегледа и евентуалног хируршког третмана истих - истакла је Турунташ.

Она је појаснила да је неопходан мултидисциплинаран приступ, који подразумијева укључивање различитих стручњака у процес откривања и лијечења меланома, као што су љекари породичне медицине, дерматолози, пластични хирурзи, патолози и онколзи.

Према њеним ријечима, особе свијетле пути, свијетлих очију и са црвеним пигментом у коси, те већим бројем пигментних промјена су особе са повећаним ризиком од настанка меланома, као и позитивна породична анамнеза.

- С обзиром на то да су у питању углавном безболне промјене на кожи које су разнолико пребојене и смеђе, црне и плаве боје, асиметричних ивица и могу бити изнад нивоа коже и у виду улцерација, самопрегледи и рано јављање љекару су у основи препознавања и раног третмана малигних тумора коже - закључила је Турунташ.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Neven 14.05.2023. 23:24
    Odlična doktorica, svaka joj čast na savjetima zlata vrijednim. Potencira prevenciju i blagovremene preglede kod nadležnih specijalista. Kod pregleda i hirurške intervencije ulijeva povjerenje pacijentu da će dobro biti. Način rada i pristup pacijentima za svaku pohvalu.
Повезане вијести
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Наш град у марту постао богатији за 33 бебе Наш град у марту постао богатији за 33 бебе
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    5h 44m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 28m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    20h 41m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    16h 55m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    21h 47m
    0